Terug
Gepubliceerd op 28/04/2021

2021_GR_00148 - AG Renov'O - Oprichting - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 26/04/2021 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Belinda Torres Leclercq, Raadslid; Vanessa Brysse, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Afwezig

Philip Caestecker, Korpschef

Verontschuldigd

Sandra Demuynck, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2021_GR_00148 - AG Renov'O - Oprichting - Goedkeuring 2021_GR_00148 - AG Renov'O - Oprichting - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, 2de lid, 1° en artikel 231

Aanleiding en context

In het bestuursakkoord 2019-2024 is armoedebestrijding een prioriteit. In het luik “Oostende: stad om in te wonen”, wordt vooropgesteld om via het verbeteren van de woonkwaliteit van het onroerend patrimonium ook bij te dragen aan de armoedebestrijding. Eén van de vijf centrale doelstellingen, namelijk ervoor zorgen dat wonen betaalbaar en kwaliteitsvol is, onder punt 207, vormt de ruggengraat van dit verslag. Het bestuursakkoord benoemt verschillende intenties en doelstellingen in het kader van kwaliteit van de woningen, behoud van patrimonium en mogelijkheden tot ontwikkeling. Naast de verschillende acties die in de eerste plaats gaan over het inventariseren van de situatie, handhaven van de vaststellingen en samen met de burger oplossingsgericht te denken, zijn er ook ondersteunende acties benoemd. Dit houdt in dat de stad zelf initiatieven kan nemen, in geval de burger en de private markt niet op eigen initiatief de problemen aanpakken. Het hoofddoel om als stad initiërend op te treden, is om met burgers de opgedane info en methodieken te delen en kenbaar te maken.

Onder punt 217 wordt voorgesteld om een rollend fonds in het leven te roepen dat op strategische plaatsen voor de stadsontwikkeling woningen verwerft, renoveert en vervolgens terug op de markt brengt, en zo ook leegstand aanpakt. De verworven informatie wordt vervolgens telkens gebundeld in een informatiebrochure zodat op termijn een best practices guide ontstaat die inwoners kan inspireren en overtuigen. Daarnaast is er onder punt 232, in het kader van de vaststelling van situaties van erfgoedpanden, de absolute wil en keuze om aan oplossingen voor deze problematiek een hoge prioriteit te geven. Aansluitend wordt onder punt 233 het engagement genomen om een erfgoedfonds in het leven te roepen dat eigenaars van woningen met erfgoedwaarde (beschermde monumenten uitgezonderd) ondersteunt en hen meer ruimte geeft om te renoveren en te benoveren. Deze ondersteuning zal steeds gepaard gaan met een duurzaam plan van aanpak, waarmee wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor het bewuste pand. Het rollend fonds kan ook worden gebruikt als erfgoedfonds om, indien nodig, woonpatrimonium met erfgoedwaarde (m.u.v. beschermde monumenten) op te kopen, te renoveren, te vervreemden of er zakelijke of persoonlijke rechten op te vestigen.

Overeenkomstig het Decreet over het Lokaal Bestuur kunnen gemeenten, om soepeler te werken en bepaalde dienstverlening te optimaliseren, beroep doen op diverse vormen van verzelfstandiging. Hierbij wordt het onderscheid gemaakt tussen interne en externe verzelfstandiging. De interne verzelfstandigde agentschappen, aan de ene kant, zijn diensten/afdelingen zonder eigen rechtspersoonlijkheid. Alle vormen van externe verzelfstandiging, aan de andere kant, beschikken over rechtspersoonlijkheid. Binnen de externe verzelfstandigde agentschappen voorziet men de autonome gemeentebedrijven en de privaatrechtelijke agentschappen (zoals de vennootschap, de vereniging zonder winstoogmerk of de stichting).

Argumentatie

Uit het motiveringsverslag, zoals goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen van 16 april 2021 blijkt dat de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf voor het beleidsitem "Wonen" ten opzichte van het beheer binnen de rechtspersoonlijkheid van de Stad, de nodige voordelen biedt. Er wordt voorgesteld om een rollend fonds in het leven te roepen dat op strategische plaatsen voor de stadsontwikkeling woningen verwerft, renoveert en vervolgens terug op de markt brengt, en zo ook leegstand aanpakt. De verworven informatie wordt telkens gebundeld in een informatiebrochure zodat op termijn een best practices guide ontstaat die inwoners kan inspireren en overtuigen. Daarnaast wil men ook een oplossing bieden voor de problematiek rond erfgoedpanden door de  eigenaars van woningen met erfgoedwaarde (beschermde monumenten uitgezonderd) te ondersteunen en meer ruimte te geven om te renoveren en te benoveren. Deze ondersteuning zal steeds gepaard gaan met een duurzaam plan van aanpak, waarmee wordt gewerkt aan een structurele oplossing voor het bewuste pand. Het rollend fonds kan ook worden gebruikt als erfgoedfonds om, indien nodig, woonpatrimonium met erfgoedwaarde (m.u.v. beschermde monumenten) op te kopen, te renoveren, te vervreemden of er zakelijke of persoonlijke rechten op te vestigen.

De Gemeenteraad wordt bijgevolg gevraagd om dit motiveringsverslag goed te keuren, te beslissen om over te gaan tot de oprichting van een autonoom gemeentebedrijf Renov'O, hierna afgekort AG Renov'O, en de statuten van dit autonoom gemeentebedrijf goed te keuren.

Juridische grond

Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, 2de lid, 1° en  artikel 231

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

keurt het motiveringsverslag, zoals goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen van 16 april 2021 en waarvan kopie in bijlage 'motiveringsverslag oprichting AG Renov'O', goed.

Artikel 2

beslist tot de oprichting van het autonoom gemeentebedrijf Renov'O (AG Renov'O).

Artikel 3

keurt de statuten, zoals opgenomen in bijlage 'statuten AG Renov'O', goed.