Terug
Gepubliceerd op 28/04/2021

2021_RMW_00014 - Trefpunt Zorg vzw - Oprichting als stichtend lid - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 26/04/2021 - 20:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Natacha Waldmann, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Belinda Torres Leclercq, Raadslid; Vanessa Brysse, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Charlotte De Backer, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Afwezig

Reddy De Mey, Raadslid

Verontschuldigd

Sandra Demuynck, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2021_RMW_00014 - Trefpunt Zorg vzw - Oprichting als stichtend lid - Goedkeuring 2021_RMW_00014 - Trefpunt Zorg vzw - Oprichting als stichtend lid - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0058

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Hoofdstuk 5 van deel 3, titel 4 van het decreet lokaal bestuur,  de vereniging voor sociale dienstverlening of de vennootschap voor sociale dienstverlening.

art. 78, 2de lid, 5° van het decreet lokaal bestuur.

Aanleiding en context

Het ERSV West-Vlaanderen fungeerde tot de stopzetting op 31 juli 2019 als overkoepelende juridische organisatiestructuur boven de West-Vlaamse RESOC’s. Het nam hierbij een neutrale houding aan waarbij de regio’s relatief autonoom invulling konden geven aan hun inhoudelijke werking. In deze context is destijds het initiatief “Trefpunt Zorg” ontstaan vanuit stad Brugge en verder vorm gegeven vanuit en door RESOC Brugge (naderhand ingebed in de werking van RESOC Noord-West-Vlaanderen). Trefpunt Zorg groeide in de regio uit tot een initiatief gericht op de uitbouw en het onderhouden van een community in de brede zorgsector en organiseerde hiertoe een waaier aan activiteiten en netwerkevents.

Het ERSV West-Vlaanderen heeft in 2018  de “bedrijfstak Streekoverleg” naar de POM WVL overgedragen. Het Trefpunt Zorg maakte deel uit van die overdracht en er werd uitgekeken werd naar nieuwe, relevante onthaalstructuren om de werking verder te kunnen zetten.

In februari 2020 is een akkoord tot stand gekomen tussen de POM West-Vlaanderen en het OCMW Brugge. De overeenkomst stipuleert de wederzijdse (financiële) engagementen en modaliteiten tot samenwerking die o.a. waarborgen dat de POM WVL bij strategische bijeenkomsten betrokken wordt

Stichtende leden van de vereniging zijn OCMW Brugge samen met volgende entiteiten die interesse hebben getoond: OCMW Roeselare, OCMW Oostende en de hogescholen VIVES en HOWEST. Na effectieve oprichting zullen Mintus wv en Motena wv toetreden. Het aantal bestuurders zal één bestuurder per (effectief en toegetreden) lid zijn, maar is onder voorbehoud van verdere besprekingen.

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn van het OCMW Brugge nam als eerste de beslissing tot oprichting van de vereniging, op voorwaarde dat de voorgenomen leden het nodige ondernemen om tot een rechtsgeldige oprichting te komen.

Argumentatie

Om de goedkeuring te krijgen, toont het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn aan dat, rekening gehouden met het bestaande aanbod, de nieuwe dienst optimaal past in de programmatie, en moet op grond van het onderzoek, vermeld in artikel 60, § 6, tweede en derde lid, van de organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, bewezen worden wat de redenen zijn om de nieuwe dienst in samenwerking met private rechtspersonen aan te bieden. Het OCMW Brugge is hierover in dialoog gegaan met de goedkeurende hogere overheid.

Het Trefpunt Zorg werd opgericht binnen de schoot van RESOC Brugge-Oostende met als missie :

"Met en voor onze partners creëren we een gedreven community rond zorg, met het oog op de uitbouw van een sterk ecosysteem en maatschappelijke vooruitgang.  Trefpunt Zorg is een bovenlokaal netwerplatform in de brede zorgsector waar zorgorganisaties, bedrijven, onderwijsinstellingen, overheid en middenveld elkaar vinden.  We leggen linken tussen zorgactoren waarmee we het verschil maken binnen drie domeinen : economie en tewerkstelling, innovatie, opleiding en onderwijs".

Deze missie werd gerealiseerd door de organisatie van meerdere events rond zorggerelateerde thema's (vb. zorg voor instroom van kansengroepen, zorg voor personen met een handicap, zorgtechnologie voor mensen met dementie, bedrijfsbezoeken, Persoonsvolgende financiering , zorg en sociale economie,...). Sommige events werden door het Trefpunt zelf georganiseerd, bij andere was het Trefpunt mede-organisator. 

Het Trefpunt werkte met een systeem van betalend lidmaatschap en telde begin januari 2019 zo'n 110 leden uit geheel West-Vlaanderen. De werking van het Trefpunt kon in de sector op een draagvlak rekenen, de vele evenementen werden gewaardeerd om wille van de inhoud en  de waardevolle netwerkmomenten tussen de zorgsector, de bedrijfswereld, onderwijs en lokale besturen.

De leden van het Trefpunt drongen aan op een doorstart. De POM West-Vlaanderen contacteerde hiervoor  het OCMW Brugge en de welzijnsvereniging Mintus.  Het provinciebestuur is bereid om de reserves van het Trefpunt over te dragen aan Mintus (112.989,43 euro), alsook een jaarlijkse toelage te voorzien van 28.000 euro voor de periode 2020-2025, op voorwaarde dat OCMW Brugge of Mintus ook een toelage voorziet van 28.000 euro (voorheen gaven Stad Brugge-OCMW Brugge-Mintus een toelage van 14.000 euro). Er werd een budgetplan opgemaakt waarbij er van uit gegaan wordt dat  1FTE medewerker op A-niveau in de op te richten vzw zal werken.  De inschatting van de ledenbijdrage is gebaseerd op het businessplan en de bijdragestructuur van het voormalige Trefpunt Zorg (met een voorzichtig groeipad).  Het is voorzien dat de andere stichtende leden zoals het OCMW Oostende dezelfde ledenbijdrage betalen als de toegetreden leden. Een aantal grotere bedrijven uit de zorgsector zijn mogelijks bereid tot een substantiëlere bijdrage.

Een doorstart van het Trefpunt Zorg binnen  lokale besturen zal in de sector verwelkomd worden. Het voormalig Adviescomité steunt dit  mits wordt voldaan aan een aantal voorwaarden :

  • Continuïteit : De huidige manier van werken continueren : werken als netwerkplatform voor zorgorganisaties, bedrijven, kennisinstellingen en overheid.
  • Neutraliteit : Om die reden verkiezen de leden van het adviescomité inbedding in een bestuur en wordt structurele sponsoring of verkoop aan private partner afgewezen. 
  • Betrokkenheid werkveld : Beslissingen over programmatie worden op vandaag gedragen/genomen door het Adviescomité en bevestigd door het provinciaal bestuur.  Een gelijkaardige relatie tussen lokaal bestuur en adviescomité is noodzakelijk.
  • Regionale/provinciale focus. De focus moet Brugge overstijgen, zoals bij het voormalig trefpunt het geval was. Vandaar de aanwezigheid van andere medestichters zoals OCMW Roeselare en de hogescholen Vives en Howest.

De regionale focus strookt ook met de opzet zoals beschreven in de nota van de Vlaamse regering met betrekking tot regiovorming. De voorgestelde referentieregio spreekt over de regio Brugge – Oostende – Midwest. Het OCMW Oostende en het OCMW Roeselare, respectievelijk Motena zijn oprichtende, respectievelijk toetredende leden van Trefpunt Zorg. Zo wordt er samengewerkt in een grotere regio en werkt men grensoverschrijdend samen om de regionale uitdagingen en problematieken waar de betrokken zorgactoren mee kampen, aan te pakken. Een concreet voorbeeld hiervan is de samenwerking rond het lanceren van een nieuw online platform voor kortverblijf, waar een coördinerende rol voor het trefpunt Zorg is weggelegd. De bestaande website www.kortverblijven.be wordt vanuit de Vlaamse overheid stopgezet. De bedoeling is om dit vanuit de lokale (publiek en private) zorgactoren verder te zetten, want dit treft alle actieve zorgactoren. Na een overgangsperiode van één jaar is een nieuwe website aan de orde. Hiermee gaat een oproep voor de nodige middelen gepaard, waarbij de last om dit te initiëren en op te volgen terecht komt op één bepaalde zorgactor. Het Trefpunt Zorg kan hier een meerwaarde betekenen door deze afgestoten taken over te nemen.

De nieuwe vzw heeft tot doel via het vormen van (leer)netwerken en kennisversterking, waarin zorgen innovatie centraal staan, zorgen voor verbondenheid tussen zorgverleners, (zorg)instellingen, onderwijsinstellingen en publieke en private zorgpartners met het oog om aan de burgers van het werkingsgebied de beste zorg aan te bieden die beantwoord aan de hedendaagse zorgtechnologische evoluties. Bedoeling van de vereniging is om (eigen) instellingen of diensten met een sociaal, curatief of preventief karakter te ondersteunen in hun werking, organisatie en beheer. De oprichting van de vereniging maakt het mogelijk om deze nieuwe diensten aan te bieden.

Hiertoe zal de vereniging haar doelstellingen onder meer via vormende en sociale activiteiten trachten te realiseren. Daarnaast kan de vzw alle activiteiten ontplooien die bijdragen tot de verwezenlijking van deze doelstellingen, met inbegrip van winstgevende activiteiten binnen de grenzen van wat wettelijk is toegelaten.

Oprichting vanuit de OCMW's samen met de onderwijsinstellingen HOWEST en VIVES zorgt voor de noodzakelijke verbinding met de academische wereld die bijdraagt tot de realisatie van het domein “opleiding en onderwijs” zoals bepaald in de missie. Deze private partners bieden het netwerk toegang tot inzichten uit relevante en innovatieve onderzoeken. Uit de samenwerking met de onderwijsinstellingen krijgt het lokaal bestuur ook toegang tot vaardigheden die intern niet ter beschikking zijn. Hun meest waardevolle inbreng is hun expertise. Via het Trefpunt krijgen de hoger onderwijsinstellingen ook zicht op de behoeftes bij de zorgactoren. Dit zorgt ervoor dat het huidig onderwijsaanbod beter afgestemd wordt op de behoeften vanuit het werkveld. Bovendien kunnen de deelnemende zorgactoren geschikt zijn voor onderzoek dat leidt tot implementatie van innovatieve inzichten in de praktijk. Deze kruisbestuiving is een meerwaarde. Tot slot dragen deze leden ook via hun lidgeld financieel bij.

De deelname van het OCMW Oostende kadert in operationele doelstelling van het meerjarenplan OD 0406 - Oostende heeft een sterk zorgaanbod gericht op alle Oostendenaren en hun zorgnoden.

Voor het OCMW Oostende ligt de meerwaarde van de deelname op verschillende gebieden:

  • De zorgactoren van het OCMW Oostende krijgen toegang tot het innovatieve platform van informatie- en kennisdeling. 
  • Het OCMW kan haar regierol voor de lokale zorgsector opnemen en de toegang tot het netwerk voor andere organisaties faciliteren
  • Het OCMW neemt haar voorbeeldrol als centrumstad op waardoor andere lokale besturen misschien makkelijke zullen toetreden tot het netwerk.

De financiële bijdrage van de stad is beperkt tot het jaarlijks lidgeld. De hoogte van de bijdrage wordt later door de AV vastgelegd. Het is de bedoeling op dit niet substantieel te verhogen (maximaal 2500 euro). Het aantal bestuurders zal één bestuurder per (effectief en toegetreden) lid zijn, maar is onder voorbehoud van verdere besprekingen.

Als bijlage zijn de volgende documenten opgenomen:

  • de beslissing tot oprichting en goedkeuring van de motiveringsnota en statuten van het OCMW Brugge van 14 december 2020
  • de motiveringsnota 
  • de ontwerpstatuten van de vzw
  • het intern reglement van de vzw
  • het budgetplan opgemaakt door het OCMW Brugge
  • de beslissing van het bestuursorgaan van VIVES van 30 juni 2020
  • de beslissing het het bestuurscomité van hogeschool Howest van 21 oktober 2020

De beslissing van het OCMW Roeselare is nog in voorbereiding. Deze beslissing maakt deel  uit van het globaal dossier dat aan de goedkeurende overheid wordt voorgelegd en is een opschortende voorwaarde voor de mede-oprichting van de vzw Trefpunt Zorg door het OCMW Oostende.

Juridische grond

hoofdstuk 5 van deel 3, titel 4 van het decreet over het lokaal bestuur.

art. 508 van het Decreet Lokaal Bestuur.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur
De raad voor maatschappelijk welzijn is bevoegd op basis van artikel 77-78 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

Beslist om over te gaan tot de oprichting van de vereniging voor sociale dienstverlening overeenkomstig hoofdstuk 5 van deel 3, titel 4 van het decreet over het lokaal bestuur, genaamd ‘Trefpunt Zorg’ , onder opschortende voorwaarde van de mede-oprichting door het O.C.M.W. Roeselare.

Artikel 2

Keurt de motiveringsnota  voor de oprichting van vzw Trefpunt van het OCMW Brugge, zoals opgenomen in bijlage bij huidig besluit genaamd "2021-02-03-Brugge-motivatienota trefpunt zorg-", goed.

Artikel 3

Keurt de ontwerpstatuten van de vzw Trefpunt Zorg, zoals opgenomen in bijlage bij huidig besluit genaamd "2020-12-14-Brugge-statuten trefpunt zorg",  goed.

Artikel 4

Keurt het ontwerp intern reglement van de vzw trefpunt Zorg, zoals opgenomen in bijlage bij huidig besluit genaamd "2020-12-14-Brugge-intern reglement trefpunt zorg", goed.

Artikel 5

Keurt goed om onderhavig besluit tot oprichting als stichtend lid  van de vereniging voor sociale dienstverlening en de statuten, alsook de overige bijlagen die deel uitmaken van onderhavig besluit, toe te voegen aan het dossier van het OCMW Brugge dat ter goedkeuring aan de Vlaamse regering zal worden voorgelegd overeenkomstig artikel 510 van het Decreet Lokaal Bestuur.