Terug
Gepubliceerd op 31/08/2022

2022_GR_00222 - Sociale Economie & Tewerkstelling - Ondersteuning Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen - Subsidiereglement - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 29/08/2022 - 19:00 -
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis; Werner Verbiest; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Afwezig

Kurt Claeys, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid

Verontschuldigd

Jeroen Soete, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2022_GR_00222 - Sociale Economie & Tewerkstelling - Ondersteuning Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen - Subsidiereglement - Goedkeuring 2022_GR_00222 - Sociale Economie & Tewerkstelling - Ondersteuning Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen - Subsidiereglement - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Aanleiding en context

Het Stadsbestuur wil inzetten op economische ontwikkeling en verhoogde tewerkstelling.  Eén van de sectoren daarin is de Sociale Economie en de tewerkstelling van kansengroepen.  De Stad Oostende wil werkgevers die langdurig werklozen aanwerven financieel ondersteunen.

Argumentatie

In het Bestuursakkoord 2019 - 2024 "Allemaal Oostendenaar" werden de nieuwe beleidsdoelstellingen voor de Stad Oostende omschreven.  Inzake economische ontwikkeling volgt daaruit volgende missie :

"Oostende is een pioniersstad met een sterke sociale samenhang en een welvarende economie"

"Samen met verantwoordelijke burgers en ondernemers pakt Oostende uitdagingen en kansen aan op een overkoepelende, toekomstgerichte manier"

Op het vlak van de tewerkstelling van kansengroepen en Sociale Economie zijn een aantal duidelijke actiepunten omschreven :

Actie 31. Inzetten op activering waarbij werkzoekenden recht hebben op begeleiding op maat, opleidingen en tijdelijke werkervaring in lokale tewerkstellingsprojecten of als vrijwilliger.

Actie 44. De sociale economie, als belangrijke sector, naar waarde schatten.  Via lokale banenmarkten, invoegbanen, stageplaatsen,...etc. inzetten op een betere activering van werkzoekenden.

Actie 47. Een doordacht tewerkstellingsbeleid in overleg met de partners in de lokale economie.

Actie 165. Economie, tewerkstellingsbeleid en armoedebestrijding gaan samen gezien een job de beste garantie is voor de toekomst.  Jobcreatie in de stad faciliteren.  Economie en armoedebestrijding zijn sterk verweven.  Ook sociale economie verdient ondersteuning.

In uitvoering van dit Bestuursakkoord heeft het Stadsbestuur de regierol op zich genomen met betrekking tot de ontwikkeling van projecten inzake Sociale Economie in de stad en de regio.  Daarvoor wordt in overleg getreden met alle betrokken actoren in deze sector.  In dit kader werd ook een "Arbeidspact" met alle partners ondertekend.  Dit "Arbeidspact" werd goedgekeurd in de Gemeenteraad van 21 oktober 2019, Besluit nr. 2019-GR-00404.

De Vlaamse Overheid heeft eveneens een aantal beslissingen genomen in het kader van de herstructurering van projecten inzake sociale economie.  Belangrijke nieuwe spelers in deze sector zijn de Maatwerkbedrijven en de Maatwerkafdelingen.

De Stad Oostende heeft reeds een subsidieregeling inzake Sociale Economie uitgewerkt waarbij specifieke projecten binnen de Maatwerkbedrijven ondersteund worden.  Het betreft projecten in de Sociale Economie die zonder deze ondersteuning niet (volledig) zouden kunnen gerealiseerd worden.  Het moet daarbij gaan om projecten die qua opzet en inhoud de werking van de organisatie versterken of overstijgen.  De doelgroepmedewerkers moeten versterkt worden en er moet bijkomende groei zijn van de tewerkstelling van werkzoekenden uit de kansengroepen.  Dit subsidiereglement "Projectoproep Sociale Economie  2022" werd aangenomen in de zitting van de Gemeenteraad van 22 november 2021.  Dit initiatief is inmiddels uitgerold en de eerste subsidieaanvragen werden reeds ingediend.

De vaststelling blijft dat er een belangrijk contingent van werklozen bestaat met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.  Deze doelgroep vindt moeilijk aansluiting met één of andere vorm van tewerkstelling en kampt vaak met problemen van diverse aard ; opleiding, scholing, attitude, competenties, medische, psychische of sociale situatie,...etc.  Vooral de groep van langdurig werklozen, dit zijn mensen die reeds meer dan twee jaar werkzoekend zijn, vinden nog moeilijk de weg naar een reguliere job.  Daarom wil het Stadsbestuur de bedrijven die een inspanning doen om dergelijke arbeidskrachten in dienst te nemen financieel ondersteunen.  Er werd een subsidiereglement uitgewerkt voor de "Ondersteuning  Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen".  Dit is geënt op een gelijkaardig initiatief van de Vlaamse Regering waarbij Aanwervingsincentives voor langdurig werklozen worden verleend aan de bedrijven.  De Stad Oostende wil aan de werkgevers die een persoon aanwerven die reeds meer dan twee jaar werkloos is ook een toelage verlenen.  Deze subsidie bedraagt 2.125,00 euro per aangeworven werknemer.  Dit is de helft van het bedrag van de Vlaamse aanwervingsincentives, en komt dus bovenop deze Vlaamse toelage.

De voorwaarden en modaliteiten voor deze subsidiëring worden omschreven in het bijgaande "Subsidiereglement Ondersteuning Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen".

Het College van Burgemeester en Schepenen en de Gemeenteraad kunnen beslissen tot de goedkeuring van dit Subsidiereglement, in zin van het bijgevoegde ontwerp van besluit.

Juridische grond

Het College van Burgemeester en Schepenen is belast met het dagelijks bestuur van de gemeente.

De Gemeenteraad bepaalt het beleid van de gemeente en kan daartoe algemene regels vaststellen.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het bijgaande "Subsidiereglement Sociale Economie - Ondersteuning Individuele Tewerkstelling langdurig Werklozen" wordt goedgekeurd.

Artikel 2

De voorwaarden en modaliteiten van dit Subsidiereglement worden door het College van Burgemeester en Schepenen verder uitgewerkt met het oog op een uitrol vanaf 2022.

Artikel 3

De nodige kredieten voor de financiering van deze subsidiëring zijn ingeschreven onder de budgetsleutel ST/64910002/059000/5999996////800-01 van de Meerjarenplanning - Budget 2022.

Artikel 4

De toepassing en uitwerking van dit reglement zal na 1 jaar (= eind 2023) worden geëvalueerd.