Terug
Gepubliceerd op 31/08/2022

2022_GR_00255 - Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stene Zuid - Verderzetting procedure - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 29/08/2022 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis; Werner Verbiest; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Afwezig

Kurt Claeys, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid

Verontschuldigd

Jeroen Soete, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2022_GR_00255 - Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stene Zuid - Verderzetting procedure - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring 2022_GR_00255 - Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Stene Zuid - Verderzetting procedure - Voorlopige vaststelling - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Aanleiding en context

In het meerjarenplan vermeldt dat de stad Oostende investeert in de inrichting van ondernemingszones als opwaardering van de huidige industriezones.
Hiertoe is volgende specifieke actie opgenomen : A 02060202 - De directie omgeving coördineert de opmaak van een RUP ondernemingsplan.

Op 31 januari 2020 werd de opdracht gegeven aan het AGSO om dit RUP op te maken.   

Op 22 oktober 2020 vond een eerste overleg plaats tussen de leden van het planteam. 

Op 25 februari 2021 vond een tweede overleg plaats tussen de leden van het planteam. Uit de feedback van de verschillende experten die betrokken waren binnen het planteam is duidelijk geworden dat het gunstiger is het toenmalige RUP (i.e. RUP Ondernemen) op te delen volgens de verschillende deelzones: Stene Zuid, Stene Noord  Plassendale 3, 4 & 5 en Oosteroever. Elk van deze deelzones krijgt bijgevolg het statuut van een apart RUP. 

De startnota en procesnota werden opgemaakt voor publieke raadpleging.

De publieke raadpleging werd georganiseerd tussen 23/09/2021 en 22/11/2022. Er werd een participatiemoment gehouden, fysiek, op 05/10/2022. Het verslag van dit participatiemoment werd opgeladen via de geijkte kanalen.

Gelijktijdig werd een adviesvraag georganiseerd waarbij alle bevoegde instanties om advies werden gevraagd. Alle adviezen werden ontvangen.

De ontwerper wijzigde de inhoud van het RUP volgens de opmerkingen ontvangen uit de adviesvraag en de publieke raadpleging.

Argumentatie

Op vandaag bevindt de herziening van het RUP Stene Zuid zich in de derde fase: het voorontwerp. Tijdens deze fase wordt het ontwerpplan en de effectbeoordeling opgemaakt. Deze fase eindigt bij de voorlopige vaststelling van het plan door de gemeenteraad en het openbaar onderzoek. In deze fase wordt het ontwerp-GRUP en procesnota in vierde versie opgemaakt.

Het grafisch plan is opgemaakt. Ook de toelichtingsnota en een voorontwerp van de aangepaste stedenbouwkundige voorschriften liggen voor. In de scopingnota werden alle in de vorige fase nog ontbrekende stukken aangevuld.

Op 24/11/2021, twee dagen na de periode van publieke raadpleging, werden de startnota, procesnota en alle verkregen adviezen overgedragen aan MER Vlaanderen (ref. SCRI21073).

Team Mer heeft op 04/04/2022 beslist dat er geen plan-MER moet opgesteld worden voor het voorliggende RUP (zie beslissing). Daarom is er geen bijlage met een plan plan-milieueffectrapport (plan-MER).  

Binnen het plangebied zijn er geen Seveso-inrichtingen aanwezig en het behoort niet tot de doelstellingen van het plan om deze toe te laten. Er dient voor het plangebied geen RVR te worden opgemaakt (zie beslissing). Daarom is er geen bijlage met een ruimtelijk veiligheidsrapport (RVR). De RVR-toets waaruit blijkt dat er geen RVR nodig is, is opgenomen in de toelichtingsnota. 

Doelstellingen van het ruimtelijk uitvoeringsplan zijn:

  • Verbreding van de huidige functie-invulling van de nijverheidszone (BPA): 

    • Behoud van de aanwezige secundaire (industrie) en tertiaire (commerciële dienstverlening) sectoren  

    • Mogelijkheid tot aanvulling met meer ondersteunende functies (met de nadruk op kantoorachtigen) 

    • Commerciële functies (zoals detailhandel) moeten wel onder een aantal voorwaarden ingebed worden (i.e. gekoppeld/gerelateerd aan de aanwezige bedrijvigheid). Dit om een vercommercialisering van het bedrijventerrein tegen te gaan.  

  • Toegankelijkheid verbeteren door te investeren in alternatieve vervoersmodi: openbaar vervoer, fiets- en wandelinfrastructuur, mobipunten, etc.  

  • Duurzaam Bedrijventerreinmanagement 

    • Voldoende garanties inbouwen naar ruimte optimalisatie 

    • Nieuwe beheersvormen aanbieden aan KMO’s inzake collectief beheer van faciliteiten (parking, afvalbeheer, catering, ..) 

    • Inrichtingsprincipes:  

    • De verhardingsgraad binnen het plangebied beheersen 

    • Aandacht voor kwalitatief openbaar groen 

Het plan geeft daarmee uitvoering aan:

  • Actualisering en diversifiëring economische bedrijvigheid; koppelen van functies in het kader van circulaire economie, rekening houdend met de randen en overgangszones tussen de verschillende functies. 

  • Werkgelegenheidscreatie  

  • Toegang verlenen aan kleinschaliger al dan niet milieubelastende KMO zonder speculatie op de grondwaarde te introduceren. 

Er zal een openbaar onderzoek worden georganiseerd. Zowel het ontwerp GRUP als de milieueffectenbeoordeling worden aan het openbaar onderzoek onderworpen. De bevolking kan hierop opmerkingen maken. Het openbaar onderzoek duurt 60 dagen. Dit openbaar onderzoek wordt minstens binnen de 30 dagen na de voorlopige vaststelling aangekondigd in het Belgisch Staatsblad. Het openbaar onderzoek start uiterlijk de dertigste dag (termijn van orde) nadat de aankondiging ervan in het Belgisch Staatsblad is verschenen.

Juridische grond

  • VCRO
    • Artikel 2.2.1.
    • Artikel 2.2.3. (30/12/2017- ...) 
      • Het ontwerp van een ruimtelijk uitvoeringsplan wordt opgemaakt door een planteam dat kan bestaan uit verschillende personen die werken in een samenwerkingsverband, waaronder minstens een ruimtelijk planner.

        Het planteam voert het geïntegreerde planningsproces, begeleidt de verschillende onderzoeken, integreert de tussentijdse resultaten in het planningsproces en zorgt voor een continue kwaliteitsbewaking.


  • Raamovereenkomst AGSO/STAD OOSTENDE

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Neemt kennis van het ontwerp van de toelichtingsnota, procesnota, ontwerp van grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften voor het RUP Stene Zuid.

Artikel 2

Keurt de toelichtingsnota, procesnota, ontwerp van grafisch plan en stedenbouwkundige voorschriften goed en geeft opdracht aan het AG Stadsvernieuwing Oostende om de procedure verder te zetten.