In Oostende spreken we over een dubbele vergrijzing. Dit komt enerzijds door de vergrijzing van de lokale bevolking in de stad, anderzijds doordat oudere mensen naar de stad migreren. Er zijn heel wat mensen die op oudere leeftijd beslissen om zich hier te vestigen. Daarnaast is Oostende een stad met vele nieuwkomers. Deze combinatie van vergrijzing en aanrijking van culturen, levert veel verhalen over eten op. Het gaat over herinneringen aan specifieke maaltijden en manieren van eten maar ook over hoe men voedsel verwerkt, over bewaartechnieken of het koken van voedselresten.
Met dit erfgoed wil de stad Oostende aan de slag gaan.
POT Up kadert ook binnen FOODSHIFT 2030 waarbij we vanuit de stad samen met zoveel mogelijk betrokkenen schrijven en werken aan een voedselstrategie. Burgerparticipatie is hierin een belangrijk onderdeel.
Met POT Up heeft stad Oostende de ambitie om vanuit dit cultureel erfgoed een nieuw streekproduct te lanceren. Een nieuw streekproduct dat nieuwe en gekende Oostendse verhalen met elkaar verbindt, vanuit een participatieve aanpak. In het project betrekken we ook lokale chefs, ondernemers, scholen en andere partners.
POT Up startte in december 2021 met twee dialoogtafels. Aan deze twee dialoogtafels in Antenne en 0666 namen een 30 tal mensen deel.
Doel van deze dialoogtafels was recepten en verhalen verzamelen over bereidings- en bewaringstechnieken.
Antenne bouwde de afgelopen 5 jaar een breed netwerk uit van partners, vrijwilligers en deelnemers die in de keuken sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten. Komende jaren verzilveren we via POT Up graag dit potentieel aan mensen. Daarnaast past het project binnen de participatietrajecten die de stad wil ontwikkelen en de voedselstrategie van de stad Oostende waarin we door middel van voedsel sociale meerwaarde creëren.
We gaan hiervoor graag in zee met EIT FOOD.
Oostende maakt werk van een Voedselstrategie.
POT kadert in onderstaande operationele doelstellingen:
4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken (inclusief armoedebeleid)
5. Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken
Keurt de van samenwerking EIT FOOD goed.