Terug
Gepubliceerd op 02/09/2022

2022_RMW_00022 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 29/08/2022 - 20:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Natacha Waldmann, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Charlotte De Backer, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis; Werner Verbiest; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Afwezig

Nancy Bourgoignie, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid

Verontschuldigd

Jeroen Soete, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2022_RMW_00022 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring 2022_RMW_00022 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0102

Aanleiding en context

In Oostende spreken we over een dubbele vergrijzing. Dit komt enerzijds door de vergrijzing van de lokale bevolking in de stad, anderzijds doordat oudere mensen naar de stad migreren. Er zijn heel wat mensen die op oudere leeftijd beslissen om zich hier te vestigen. Daarnaast is Oostende een stad met vele nieuwkomers. Deze combinatie van vergrijzing en aanrijking van culturen, levert veel verhalen over eten op. Het gaat over herinneringen aan specifieke maaltijden en manieren van eten maar ook over hoe men voedsel verwerkt, over bewaartechnieken of het koken van voedselresten. 

Met dit erfgoed wil de stad Oostende aan de slag gaan. 

POT Up kadert ook binnen FOODSHIFT 2030 waarbij we vanuit de stad samen met zoveel mogelijk betrokkenen schrijven en werken aan een voedselstrategie. Burgerparticipatie is hierin een belangrijk onderdeel. 

Met POT Up heeft stad Oostende de ambitie om vanuit dit cultureel erfgoed een nieuw streekproduct te lanceren. Een nieuw streekproduct dat nieuwe en gekende Oostendse verhalen met elkaar verbindt, vanuit een participatieve aanpak. In het project betrekken we ook lokale chefs, ondernemers, scholen en andere partners.


Argumentatie

POT Up startte in december 2021 met twee dialoogtafels. Aan deze twee dialoogtafels in Antenne en 0666 namen een 30 tal mensen deel.

Doel van deze dialoogtafels was recepten en verhalen verzamelen over bereidings- en bewaringstechnieken.

Antenne bouwde de afgelopen 5 jaar een breed netwerk uit van partners, vrijwilligers en deelnemers die in de keuken sociaal aan de slag gaan met voedseloverschotten. Komende jaren verzilveren we via POT Up graag dit potentieel aan mensen. Daarnaast past het project binnen de participatietrajecten die de stad wil ontwikkelen en de voedselstrategie van de stad Oostende waarin we door middel van voedsel sociale meerwaarde creëren.

We gaan hiervoor graag in zee met EIT FOOD. 


Juridische grond

Oostende maakt werk van een Voedselstrategie.

POT kadert in onderstaande operationele doelstellingen:

4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken (inclusief armoedebeleid)

  • Kruisbestuivingen tussen bestaande initiatieven, doelgroepen en kennis
  • Met voeding kansen creëren voor sociale activering, tewerkstelling, integratie en ondernemerschap
  • Evenwichtige, waardige en bereikbare voeding voor iedereen
  • Publieke ruimte inzetten voor eetbaar groen en ontmoeting rond voeding

5. Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken

  • Voedselverspilling vermijden door in te zetten op sensibilisering en kennisopbouw
  • Verwerkings-, ruil- en verdeelsystemen uitbouwen voor overschotten
  • Synergiën creëren tussen initiatieven
  • Kansen creëren voor ondernemerschap, tewerkstelling en opschaling

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 297 §2 van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau vertegenwoordigt het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslist om op te treden in rechte namens het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. De raad voor maatschappelijk welzijn kan beslissen om de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, in de plaats van het vast bureau uit te oefenen. Wanneer een lid van het vast bureau zich bevindt in een situatie als vermeld in artikel 27, § 1, eerste lid, 1°, juncto 74, oefent de raad voor maatschappelijk welzijn de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, uit

Besluit

De Raad voor Maatschappelijk Welzijn keurt eenparig het volgende besluit goed.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

Keurt de van samenwerking EIT FOOD goed.