Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_GR_00194 - Concessie - Concessie voor de toewijzing van een concessie voor het gebruik van de Lokale Politie Oostende in de Klokhofstraat Oostende – Concessieovereenkomst na gunning - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis; Werner Verbiest; Philip Caestecker, Korpschef; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Arne Deblauwe, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2022_GR_00194 - Concessie - Concessie voor de toewijzing van een concessie voor het gebruik van de Lokale Politie Oostende in de Klokhofstraat Oostende – Concessieovereenkomst na gunning - Goedkeuring 2022_GR_00194 - Concessie - Concessie voor de toewijzing van een concessie voor het gebruik van de Lokale Politie Oostende in de Klokhofstraat Oostende – Concessieovereenkomst na gunning - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Art. 41, 2de lid, 11° van het decreet lokaal bestuur.

Aanleiding en context

De Stad heeft met een overeenkomst van 27 juli 2009 een concessie van gebruik verleend voor de exploitatie en het gebruik van de politieschietstand met kantine in het pand gelegen te Oostende, Klokhofstraat 8, kadastraal gekend onder Oostende, 12de Afd., sectie A, als deel van nr.  218K. De Lokale Politie Oostende staat in voor het beheer van de Politieschietstand.

Deze concessieovereenkomst loopt ten einde op 30 juni 2022, zodat een nieuwe oproep tot kandidaten concessiehouders werd uitgeschreven. De Politieraad heeft ter zitting van 28 maart 2022 beslist een onderhandelingsprocedure te volgen met voorafgaande bekendmaking en heeft het bestek met de toewijzings- en concessievoorwaarden en het modelcontract goedgekeurd. Het College van Burgemeester en Schepenen werd belast met de verdere uitvoering.

Door de Stad werd één offerte ontvangen van de VZW SCHIETSTAND AAN ZEE.

Argumentatie

Er werden onderhandelingen met de inschrijver gevoerd waardoor de concessievergoeding werd verhoogd van € 40.500 tot € 45.000 per jaar, mits het gebruik van de gesloten schietstand op werkdagen mogelijk is vanaf 17.00 uur, in plaats van in het modelovereenkomst bepaalde uur om 17.30 uur.

De modelovereenkomst werd (artikel 6 § 1) in die zin aangepast. Voor het overige is de tekst van de concessieovereenkomst gelijk aan de tekst die goedgekeurd werd door de politieraad op 28 maart 2022.

Ter zitting van het College van Burgemeester en Schepenen van 10 juni 2022 werd de concessie gegund aan de VZW SCHIETSTAND AAN ZEE.

Derhalve zal de concessieovereenkomst voor het gebruik van de schietstand van de lokale politie Oostende in de Klokhofstraat Oostende als volgt luiden:

Tussen de Stad Oostende, waarvan de kantoren zijn gevestigd in het stadhuis te 8400 Oostende,

Vindictivelaan 1, alhier vertegenwoordigd door de heer Bart Tommelein, Burgemeester en voorzitter van de politieraad, en mevrouw Siegelinde Lacoere, algemeen directeur, handelend in uitvoering van een besluit van het politieraad van 27.06.2022,

De Stad Oostende handelt voor rekening van de Lokale Politie Oostende. De aanwijzing van de Stad of de Lokale Politie Oostende in de overeenkomst, dienen altijd samen gelezen te worden en verleent geen rechten aan de concessiehouder. De aanwijzing in de tekst doet geen afbreuk aan enige bevoegdheid van de Stad en/of de Lokale Politie Oostende.

hierna genoemd "de Stad" ;

enerzijds

en de VZW SCHIETSTAND AAN ZEE, met zetel te 8400 Oostende, Klokhofstraat 8, KBO nummer BE 0890.980.434, die hierbij wordt vertegenwoordigd door haar voorzitter de Heer André Hoogewys.

hierna genoemd "de concessiehouder",

anderzijds,

is het volgende overeengekomen:

ARTIKEL 1 VOORWERP

§1. De Stad verleent de concessiehouder onder de hiernavolgende voorwaarden, die door hem worden aanvaard, de concessie voor de exploitatie en het gebruik van de politieschietstand met kantine in het pand in de Klokhofstraat 8 in 8400 Oostende, kadastraal gekend in Oostende, 12c1e afdeling, sectie A, perceelnummer 218 K.

§2. Het pand bevat een totale oppervlakte van 2.175 m2 en omvat volgende ruimten:

- een gesloten schietstand met circulatieruimte

- een open schietstand

- een kantine

- een ruimte voor onthaal en permanentie

- een sanitaire ruimte

- een centrale inkom

- een afzonderlijke inkom voor de Lokale Politie Oostende

- een wapensas

- een berging palend aan de kantine

- een berging

- een technische ruimte voor nutsvoorzieningen

- een dienstingang

- een vergaderruimte

- een technische ruimte voor de centrale verwarming

- een berging voor de Lokale Politie Oostende

- een berging voor de sportschutters

- een berging voor doelen met uitloopzone

§3. Het voorwerp van deze concessieovereenkomst wordt in het rood weergegeven op het bijgevoegde plan dat als bijlage gaat en een wezenlijk deel van de overeenkomst uitmaakt. Het gedeelte in blauwe kleur is bestemd voor de Lokale Politie Oostende, het gedeelte in groene kleur is bestemd voor gemeenschappelijk gebruik door zowel de Lokale Politie Oostende als door de concessiehouder.

§4. De concessiehouder aanvaardt het hem in concessie gegeven goed in de toestand waarin het zich bevindt. Voorafgaand aan het sluiten van onderhavige overeenkomst wordt een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt door de bevoegde dienst van de stad (dienst Onderhoud en Beheer van Gebouwen), die als bijlage deel zal uitmaken van onderhavige overeenkomst.

§5.De concessiehouder zal het goed aan het einde van de concessie in goede staat aan de Stad/ lokale Politie Oostende ter beschikking stellen.

Voor de vaststelling van eventuele schade wordt aan het einde van de overeenkomst opnieuw een tegensprekelijke plaatsbeschrijving opgemaakt door de bevoegde dienst van de stad.

ARTIKEL 2 BESTEMMING

§1. De in concessie gegeven infrastructuur mag in beginsel enkel als schietstand met kantine worden uitgebaat.

§2. Het is de concessiehouder enkel en alleen toegestaan om de hem in concessie gegeven infrastructuur voor een ander doeleinde te gebruiken (feesten e.a.) indien volledig aan het brandpreventieverslag van de Brandweer wordt voldaan en mits schriftelijke toestemming van de Lokale Politie Oostende.

§3. De exploitatie moet volledig beantwoorden aan de vereisten van een standingvolle exploitatie die bijdraagt aan de uitstraling van een eersterangsbadstad zoals Oostende.

§4. Het is de concessiehouder enkel en alleen toegestaan om de infrastructuur voor een ander doeleinde te gebruiken indien volledig aan het brandpreventieverslag van de Brandweer wordt voldaan en indien hij voor elke activiteit de schriftelijke toestemming heeft verkregen van de Lokale Politie Oostende. Dergelijke activiteiten moet de concessiehouder minstens zes weken op voorhand schriftelijk aanvragen. De vaststelling van gebruik van de in concessie gegeven ruimtes zonder deze toestemming wordt aanzien als een tekortkoming conform artikel 3 § 4 van onderhavige overeenkomst.

§5. De concessiehouder moet -conform voormelde normen- een gedetailleerd plan van de inrichting, alsook een gedetailleerde beschrijving van het meubilair en het gebruikte decoratiemateriaal aan de Lokale Politie Oostende ter kennis geven. Dit kan ook aangevuld worden met fotomateriaal en dergelijke.

§6. Voorafgaand aan de inwerkingtreding van deze overeenkomst wordt door de concessiehouder een ontwerp van intern clubreglement voorgelegd ter goedkeuring aan de Lokale Politie Oostende, waarbij minstens wordt aangegeven welke wapens worden toegelaten op de schietbanen en hoe de ingangscontrole in de clublokalen zal gebeuren. Het clubreglement dient op deze punten de goedkeuring te verkrijgen van de Lokale Politie Oostende.

ARTIKEL 3 DUUR

§1. De stad verleent de concessie voor een periode van 10 jaar, aanvang nemend op 1 juli 2022 en van rechtswege eindigend op 30 juni 2032, met een mogelijkheid tot verlenging tot 30 juni 2042.

De concessiehouder deelt desgevallend voor het einde van het 9de jaar van de concessieduur mee bij ter post aangetekende brief dat hij de concessieovereenkomst wenst te verlengen.

De Stad behoudt zich het recht voor om binnen de drie maanden na de ontvangst van de bij ter post aangetekende brief de verlenging te weigeren, als gevolg van de door de Stad omschreven, vastgestelde en bewezen gebreken in de uitvoering van de concessieovereenkomst die niet werden hersteld of verbeterd.

§2. De concessieovereenkomst kan na 30 juni 2042 niet stilzwijgend worden verlengd.

§3. De concessiehouder kan de overeenkomst vroegtijdig jaarlijks beëindigen mits een opzegtermijn medegedeeld bij aangetekend schrijven voor de verjaardag van de inwerkingtreding van de concessie en mits een opzegtermijn van één jaar die ingaat op de dag van deze verjaardag, zonder dat er hiervoor recht op schadevergoeding ontstaat in hoofde van de Stad.

§4. De Stad kan de overeenkomst onmiddellijk vroegtijdig beëindigen, zonder dat een recht op schadevergoeding in hoofde van de concessiehouder zou ontstaan, indien de concessiegever:

- een inbreuk pleegt op één van de voorwaarden van de overeenkomst;

- zich in een procedure van gerechtelijk reorganisatie bevindt;

- zonder de Lokale Politie Oostende voorafgaandelijk op de hoogte te hebben gebracht, de exploitatie zonder aanvaardbare reden, 3 maanden niet uitoefent;

- om gemotiveerde redenen van algemeen belang

§5. In geval de concessiehouder niet voldoet aan haar verplichtingen opgelegd bij onderhavige overeenkomst, heeft de stad recht op verbreking van de overeenkomst met schadevergoeding.

De tekortkomingen of nalatigheden zullen door middel van proces-verbaal vastgesteld worden door het College van Burgemeester en Schepenen, en ter beraadslaging aan de Politieraad worden voorgelegd, die al dan niet zijn akkoord zal betuigen om de verbreking uit te spreken.

ARTIKEL 4 VERGOEDING

§ 1. De concessiehouder betaalt de Stad de jaarlijkse concessievergoeding van € 45.000 vanaf de inwerkingtreding van onderhavige overeenkomst halfjaarlijks (voor 31 januari en voor 31 juli van elk jaar) te betalen op rekening van de Lokale Politie Oostende met nummer BE 95091016686958 met vermelding ‘schietstand jaar x – deel x’.

§2. De concessieprijs wordt jaarlijks op de verjaardag van onderhavige overeenkomst aangepast aan de stijging van de index van de consumptieprijzen volgens volgende formule:

basisconcessieprijs x nieuwe index

         aanvangsindex

De nieuwe index is de index van de consumptieprijzen van de maand voorafgaand aan de maand van de aanpassing van de concessieprijs.

De aanvangsindex is de index van de consumptieprijzen van de maand juni 2022.

§3. Indien het concessiegeld niet vereffend is op de hoger vermelde vervaldagen worden van rechtswege en zonder aanmaning de wettelijke intresten aangerekend, vermeerderd met drie procent. De intrest wordt per maand berekend.

ARTIKEL 5 WAARBORG

§1. Als waarborg voor de goede uitvoering van zijn verplichtingen moet de concessiehouder bij de ondertekening van de overeenkomst een zekerheid stellen van € 11.250, in casu 3/12 van de jaarlijkse concessieprijs, door een onherroepelijke waarborg bij een door de stad aanvaarde financiële instelling die hierbij afstand moet doen van alle voorrecht van schuldsplitsing en uitwinning of door het stellen van een door de Stad aanvaarde bankwaarborg.

§2. Bij het niet-nakomen van één of meer verplichtingen die de concessiehouder bij deze overeenkomst zijn opgelegd, kan de Stad, binnen dertig dagen na de formele ingebrekestelling, deze zekerheid tot het beloop ervan aanspreken bij een eenvoudige per post aangetekende brief, zonder dat hierbij aan de financiële instelling enige rechtvaardiging moet worden gegeven. Deze bepaling wordt bevestigd door

de bankinstelling waar de waarborgrekening wordt gehouden of die de bankwaarborg zal verlenen.

§3. De Stad kan het bedrag van de zekerheid verhogen indien de concessie wordt herzien en opgetrokken, alsook bij indexering van het concessiegeld.

§4. Indien de zekerheid door de stad wordt aangesproken is de concessiehouder verplicht ze onmiddellijk opnieuw tot het oorspronkelijke bedrag aan te vullen.

§5. De zekerheid wordt vrijgesteld uiterlijk zes maanden na het einde van de concessie, nadat de stad heeft vastgesteld dat uit de conform artikel 1 § 4-5 op te maken plaatsbeschrijving, blijkt dat er geen schade moet worden vergoed, alsook indien vastgesteld wordt dat de concessiehouder aan al zijn contractuele en wettelijke (sociale en fiscale) verplichtingen voldaan heeft.

ARTIKEL 6 SCHIETSTAND EN KANTINE

§1. Op weekdagen vanaf 17.00 uur, tijdens de weekends en op officiële feestdagen kan de concessiehouder vrij beschikken over de gesloten schietstand.

§2. De concessiehouder mag vrij beschikken over de open schietstand van 07.00 uur tot 22.00 uur. Er mag niet worden geschoten met zwaar kaliber na 20.00 uur.

§3. De concessiehouder stelt het gebruik van de kantine kosteloos ter beschikking van de Lokale Politie Oostende tijdens de uren en dagen waarop de Lokale Politie Oostende de gesloten schietstand gebruikt.

§4. De concessiehouder moet steeds toegang verlenen tot of het gebruik toestaan van de kantine telkens de Lokale Politie Oostende hierom verzoekt.

§5. De concessiehouder moet zich met betrekking tot de kantine -als uitbater van een ingedeelde inrichting - houden aan een beperking van de geluidshinder. Als richtwaarde gelden de in Vlarem II voorziene waarden voor geluid binnenshuis in gebieden voor gemeenschapsvoorzieningen.

§6. De Lokale Politie Oostende is verantwoordelijk voor het naleven van de omgevingsvergunningen ter zake, de veiligheidsvoorschriften en de voorgeschreven keuring van de schietinstallatie van de gesloten schietstand.

De concessiehouder is verantwoordelijk voor het naleven van de omgevingsvergunning ter zake, de veiligheidsvoorschriften en de voorgeschreven keuring van de schietinstallatie van de open schietstand.

§7.De concessiehouder moet steeds de geldende veiligheidsvoorschriften naleven.

§8.De concessiehouder verbindt er zich toe zich in regel te stellen met alle wetgeving voor de exploitatie van de kantine.

§9. De concessiehouder stelt de Lokale Politie Oostende in kennis van de gehanteerde tarieven in verband met de mogelijke vormen van onderverhuring (ter beschikkingstelling) met betrekking tot de schietstanden.

ARTIKEL 7 ONDERHOUD EN HERSTELLINGEN

§1. De concessiehouder moet het in concessie verkregen goed in goede staat onderhouden en als een goede huisvader gebruiken, zonder de aard of de bestemming ervan te veranderen.

§2. De concessiehouder verbindt er zich toe, zonder enig voorbehoud noch beperking, gedurende de gehele duur van deze overeenkomst, in te staan voor alle huurdersherstellingen voor wat betreft de kantine en de open schietstand die door de concessiehouder exclusief worden gebruikt. De concessiehouder staat pro rata in voor de huurdersherstellingen in verband met het gemeenschappelijk gebruik volgens de complexindeling (zie bijlage). De Stad zal instaan voor de eigenaarsherstellingen, alsook voor de herstellingen aan de constructieve elementen van de infrastructuur.

§3.Voor de herstellingen en onderhoud van de volgende bijzondere installaties worden de kosten voor de concessiehouder als volgt bepaald:

- kogelvanger en matten in de gesloten schietstand: deelname van 25 %

- kogelvanger in de open schietstand: deelname van 100 %

- doeltransportsysteem + schiethokjes: deelname van 100 %.

§4.De concessiehouder staat tevens in voor het onderhoud van de hem in concessie gegeven infrastructuur.

§5.Indien de concessiehouder voornoemde onderhouds- en herstellingswerken, waartoe hij verplicht is, niet uitvoert, heeft de Stad het recht, op verslag van de bevoegde dienst, om de werken zelf te laten uitvoeren op kosten van de concessiehouder. De bedragen worden door de Stad Oostende teruggevorderd op vertoon van de desbetreffende rekeningen.

§6.Indien de concessiehouder niet voldoet aan de voormelde verplichtingen, kan de Stad één maand na een aanmaning bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot, de werken zelf uitvoeren of laten uitvoeren en de kosten ervan op de concessiehouder verhalen.

§7.De concessiehouder is ertoe gehouden de in concessie verleende infrastructuur schoon te houden en moet de omgeving in een straal van 10 meter rein houden. Alle afval hoort thuis in reglementaire afvalrecipiënten. Aan elke ingang van de infrastructuur moet een afvalrecipiënt worden geplaatst.

ARTIKEL 8 INVESTERINGSWERKEN

§1.De concessiehouder verbindt er zich toe binnen de in artikel 1 beschreven infrastructuur een kantine in te richten en uit te rusten conform de geldende wetgeving.

§2. Alle plannen voor de investeringswerken, inclusief de buiteninrichting, moeten door de Stad worden aanvaard.

§3. Met uitzondering van kleine werken van inwendige schikking, alsook van de inwendige werken die geen wijziging aan de structuur van het goed met zich meebrengen, moet de concessiehouder voor de aanpassingswerken binnenin het hem in concessie gegeven goed, alsook voor de aanpassingswerken van de buiteninrichting, telkens vooraf de schriftelijke toestemming van de Stad verkrijgen. Bij gebrek aan voorafgaande toestemming kan de Stad het herstel in de oorspronkelijke toestand eisen of worden de uitgevoerde werken zonder enige vergelding onmiddellijk eigendom van de Stad.

§4. Elke verbouwing uitgevoerd zonder de toestemming van de Stad wordt van rechtswege en zonder vergoeding eigendom van de Stad, die vrij blijft ze te behouden of te doen verwijderen voor rekening van de concessiehouder, zowel in de loop van als bij het einde van de concessie.

Verbouwingen waarvoor van de Stad toestemming werd verkregen, worden eigendom van de Stad. De infrastructuur moet in dit geval bij het beëindigen van de overeenkomst niet in de oorspronkelijke staat worden hersteld, tenzij anders bepaald.

ARTIKEL 9 PUBLICITEIT

§1. Opschriften, logo's, aankondigingen of elke andere vorm van publiciteit is enkel toegestaan op losstaande voorwerpen (tafels, stoelen, borden, ...) in de kantine, onder voorbehoud dat voornoemde vermeldingen rechtstreeks verband houden met de uitbating van de infrastructuur.

§2. Elke vorm van reclame, aangebracht zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van de Lokale Politie Oostende, moet door de concessiehouder onmiddellijk worden verwijderd. Indien de concessiehouder in gebreke blijft, zal elke onrechtmatig geplaatste vorm van reclame ambtshalve door de Lokale Politie Oostende worden weggenomen en dit op kosten van de concessiehouder.

ARTIKEL 10 ALGEMENE KOSTEN EN BELASTINGEN

§1. De concessiehouder neemt alle contracten met de distributiemaatschappijen voor water, gas, elektriciteit, verwarming, internet, telefoon, ... op zijn naam en voor zijn rekening met betrekking tot de open schietstand.

§2.De concessiehouder draagt bij in de kosten voor onderhoud en herstelling met betrekking tot:

a) de kantine (cafetaria), de gang naast de kantine, de berging (bar, afwas)

b) voor de open schietstand met berging

c) voor de gesloten schietstand op vertoon van de desbetreffende facturen volgens de lijst inzake "elektriciteit, gas en water" en conform de complexindeling (zie bijlagen).

Wat het energieverbruik betreft zal:

- de concessiehouder enkel de reële kosten van de elektriciteit op zich nemen. Die kost is berekend op basis van de meterstanden van de aparte meters ten behoeve van het verbruik voorzien in de open en gesloten schietstand;

- de concessiehouder de reële kost van het gasverbruik op zich nemen overeenkomstig· de urenteller van de gesloten schietstand. Voor de andere lokalen wordt gewerkt met een verdeelsleutel die bepaald werd overeenkomstig de berekende oppervlakten van de desbetreffende lokalen (zie lijst);

- de Lokale Politie Oostende instaan voor de betaling van de kosten voor het waterverbruik.

§3. Alle huidige en toekomstige belastingen en heffingen, alsook retributies en rechten die betrekking hebben op het beschreven goed, alsook diegene gekoppeld aan de uitbating van de kantine, onder andere de billijke vergoeding en auteursrechten, zijn voor rekening van de concessiehouder. De onroerende voorheffing is voor rekening van de Stad (voor rekening van de Lokale Politie Oostende).

§4. Indien de betaling van de belastingen, de rechten en de retributies niet volgt binnen de voorgeschreven termijn, worden van rechtswege en zonder aanmaning de wettelijke intresten aangerekend, hetzij de intresten aangerekend die de Stad zelf worden aangerekend.

ARTIKEL 11 VERZEKERINGEN

§1. De Stad verzekert de gehele infrastructuur tegen:

  • brand, storm, hagel, sneeuw- of ijsdruk, waterschade;
  • elektriciteitsrisico.

Er is een afstand van verhaal ten opzichte van de gebruiker zonder commerciële doeleinden.

In deze verzekeringspolissen werd de clausule "rechtsbijstand" opgenomen. De concessiehouder moet het gedeelte van deze premie met betrekking tot de in concessie gegeven infrastructuur op het eerste verzoek terugbetalen.

§2. De concessiehouder moet gedurende de volledige concessieperiode de volgende verzekeringen sluiten bij een erkende verzekeringsmaatschappij, die voldoende waarborgen biedt aan het College van Burgemeester en Schepenen, tot dekking van:

  • de burgerlijke en contractuele aansprakelijkheid;
  • de objectieve aansprakelijkheid;
  • de inhoud van de in concessie gegeven infrastructuur.

§3. De concessiehouder moet de Stad vrijwaren van de bovenvermelde risico's, evenals voor de geschillen die daaruit zouden voortvloeien. Alle polissen moeten daarenboven een verklaring bevatten van de verzekeringsmaatschappij, waarbij die bevestigt:

a) af te zien van alle verhaal tegenover de Stad;

b) de Stad onmiddellijk te verwittigen in geval van schorsing, wijziging of vernietiging van de polis of van niet-betaling van de premie.

§4. Binnen een periode van 30 dagen na het sluiten van deze verzekeringen bezorgt de concessiehouder een kopie van de polissen aan de Stad, alsook van eventuele toekomstige wijzigingen. Tevens wordt de Stad jaarlijks een betalingsbewijs van voornoemde verzekeringen overgemaakt.

§5.De concessiehouder is verplicht alle gewone maatregelen te treffen die schade aan het eigendom kunnen voorkomen, zoals het aanbrengen van bescherming aan de waterleiding tegen vorst. De concessiehouder moet alle schade aan de hem in concessie gegeven infrastructuur en toebehoren onmiddellijk op degelijke wijze herstellen of vergoeden. Dit houdt zowel de schade in veroorzaakt door eigen toedoen of door derden, alsmede de schade die haar oorzaak vindt in abnormaal gebruik of zelfs de schade door overmacht.

§6.De concessiehouder blijft verantwoordelijk voor alle geschillen met derden die kunnen rijzen in geval van de in § 1 voorziene polissen, alsook in geval van brand. De concessiehouder zal de stad integraal vrijwaren voor de hoofdsom, intresten en kosten.

ARTIKEL 12 ONDERVERHURING EN OVERDRACHT

§1. Het is de concessiehouder verboden de in concessie gegeven infrastructuur onder te verhuren of de exploitatie ervan geheel of gedeeltelijk over te dragen aan derde personen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van het College van Burgemeester en Schepenen.

§2. Het is de concessiehouder toegestaan de in concessie gegeven infrastructuur gedeeltelijk tijdelijk ter beschikking te stellen van derden, mits kennisgeving aan de Lokale Politie Oostende van de gebruiker.

De concessiehouder bezorgt de Lokale Politie Oostende alle noodzakelijke gegevens van de gebruiker, alsook van het tijdstip of periode van het gebruik. De concessiehouder blijft steeds verantwoordelijk voor de naleving van de concessieovereenkomst, ten opzichte van de Stad en/of de Lokale Politie Oostende.

ARTIKEL 13 VERBREKING EN STOPZETTING

§1.Indien de concessiehouder in de loop van de concessie de bestemming van de infrastructuur wijzigt of indien hij de exploitatie van de kantine stopzet gedurende meer drie maanden om een andere dan de in §4 weergegeven reden, wordt bij niet-betaling, dertig dagen na ontvangst van een aanmaning tot behoud van de bestemming of hervatting bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot, de overeenkomst als verbroken beschouwd. Tijdens welbepaalde periodes kan de exploitatie van de kantine zich beperken tot periodieke activiteiten, in overleg met de Lokale Politie Oostende.

§2. Ingeval de concessiehouder niet voldoet aan de bepalingen van deze overeenkomst, heeft de Stad het recht op verbreking van de overeenkomst met schadevergoeding. Tekortkomingen en nalatigheden van de concessiehouder worden vastgesteld bij proces verbaal, dat ter beraadslaging wordt voorgelegd aan de Gemeenteraad, die even de verbreking van de overeenkomst vordert.

§3. Indien -om een andere dan de in §4 weergegeven reden- de exploitatie wordt stopgezet gedurende meer dan zes maanden of verwaarloosd, heeft de Stad het recht om bij niet-naleving 30 dagen na ontvangst van een aanmaning tot hervatting bij aangetekend schrijven of deurwaardersexploot onmiddellijk over de in concessie gegeven infrastructuur te beschikken en de ontruiming ervan te bevelen, zonder dat de concessiehouder -om welke reden dan ook- zich daartegen zou kunnen verzetten of schadevergoeding eisen.

§4.Indien een gehele of gedeeltelijke sluiting van de kantine gedurende minstens drie weken onvermijdelijk is ingevolge werken die door of in opdracht van de Lokale Politie Oostende worden uitgevoerd in of aan de infrastructuur, mag de concessieprijs met zoveel 365sten worden verminderd als de kantine gesloten was. De concessiehouder richt een schriftelijk verzoek ten aanzien van de Lokale Politie Oostende om dit bedrag bij de eerstvolgende betaling in mindering te mogen brengen.

ARTIKEL 14 PERSONEEL

§1. De concessiehouder moet over bevoegd en voldoende personeel of vrijwillige medewerkers beschikken om een snelle en perfecte bediening te kunnen verzekeren. De Stad kan zich verzetten tegen het verder in dienst houden van personeelsleden of vrijwillige medewerkers die wegens onvoldoende vakbekwaamheid, hun houding jegens derden of op morele gronden niet de vereiste waarborgen bieden.

§2.De algemene basis voor de lonen en de algemene arbeidsvoorwaarden, zoals bepaald in de collectieve overeenkomsten, opgesteld door de bevoegde nationale paritaire comités en meer in het bijzonder wat betreft de arbeidsduur en supplementaire prestaties, zijn van toepassing op het personeel van de exploitatie, zelfs indien de collectieve overeenkomsten niet werden verplichtend gesteld bij Koninklijk Besluit.

§3. De teksten van de collectieve overeenkomsten die op de exploitatie van toepassing zijn, worden door de concessiehouder ter beschikking gesteld van alle belanghebbenden.

§4. De concessiehouder is verplicht haar personeel bijlonen en vergoedingen te betalen tegen de wettelijke prijs zoals die is vastgesteld bij wettekst of door collectieve overeenkomsten gesloten door de bevoegde nationale, gewestelijke of lokale paritaire comités of door bedrijfscomités.

§5. Om de stad toe te laten de nodige controles uit te oefenen, maakt de concessiehouder, alvorens de exploitatie aan te vatten, het volledige adres bekend waar op eenvoudig verzoek de hierna genoemde documenten ter beschikking worden gesteld:

a) de individuele loonstaten volgens het door de sociale wetgeving voorgeschreven model, van ieder op de exploitatie werkend personeelslid;

b) de periodieke aangifte door de vergunninghouder aan de bevoegde dienst van de sociale zekerheid.

§6. Voor haar inwendige dienst dient de concessiehouder de Nederlandse taal te hanteren. In relatie met derden moet zij de wettelijke voorschriften op het gebruik van talen in bestuurszaken naleven. Dit geldt onder andere voor lidkaarten, affiches en dergelijke.

ARTIKEL 15 ALGEMENE BEPALINGEN

§ 1. De Lokale Politie Oostende mag altijd en zonder vooraf te verwittigen het goed op zijn werking en onderhoud inspecteren. De Lokale Politie Oostende wordt in het bezit gesteld van alle sleutels van de gehele infrastructuur bij de aanvang van de overeenkomst en onmiddellijk wanneer sloten worden vervangen.

§2. De concessiehouder bezorgt de stad een kopie van haar statuten en latere wijzigingen, ten laatste acht dagen na publicatie in het Belgisch Staatsblad.

De concessiehouder bezorgt tevens de samenstelling van de Raad van Bestuur en de jaarlijkse ledenlijst, evenals elke wijziging. Ingeval de samenstelling wordt gewijzigd, wordt de Lokale Politie Oostende ten laatste acht dagen na de publicatie in het Belgisch Staatsblad een exemplaar van de bijlage van het Belgisch Staatsblad overgemaakt.

§3. De concessiehouder stelt zich in orde met de tweejaarlijkse brandpreventieverslagen van de Brandweer voor de volledige in concessie gegeven ruimte. In geval van inbreuken op het vlak van de brandveiligheid legt de concessiehouder de Lokale Politie Oostende binnen twee maanden na datum van het brandpreventieverslag het bewijs van voldoening van de Brandweer voor.

§4. Partijen komen uitdrukkelijke overeen dat onderhavige overeenkomst geen handelshuurovereenkomst betreft.

ARTIKEL 16 ONVOORZIENE GEVALLEN EN GESCHILLEN

§1. Voor elk geval dat niet voorzien wordt in onderhavige overeenkomst is de concessiehouder gehouden zich te gedragen naar de besluiten van het College van Burgemeester en Schepenen.

§2. Alle geschillen in verband met deze exploitatie die niet door minnelijke schikking kunnen worden geregeld, worden beslecht door de rechtbanken bevoegd voor het grondgebied van Oostende overeenkomstig Belgisch recht.

ARTIKEL 17 BODEMSANERINGS –EN BESCHERMINGSDECREET

De stad bevestigt dat zij de concessiehouder in kennis heeft gesteld van de inhoud van de afgeleverde bodemattesten inzake de percelen waarvan de concessie het voorwerp is, uitgereikt door de Openbare Afvalstoffenmaatschappij van het Vlaamse Gewest (OVAM). Een kopie van de voormelde bodemattesten worden als bijlage aan deze overeenkomst gehecht en zullen er integraal deel van uitmaken.

ARTIKEL 18 STEDENBOUWKUNDIGE INLICHTINGEN

De concessiehouder bevestigt kennis genomen te hebben van de stedenbouwkundige inlichtingen zoals afgeleverd d.d. 14 maart 2022 en die integraal als bijlage aan de huidige overeenkomst worden toegevoegd.

ARTIKEL 19 REGISTRATIE – PRO FISCO EN WOONSTKEUZE

§1. Alle kosten, zegel- en registratierechten met betrekking tot deze overeenkomst, zijn voor rekening van de concessiehouder. Hij moet de overeenkomst laten registreren op zijn kosten.

§2.De infrastructuur, gelegen in de Klokhofstraat 8 in 8400 Oostende, waarvan concessie gegeven infrastructuur deel van uitmaakt, is eigendom van de Stad Oostende (voor rekening van de Lokale Politie Oostende Oostende). Deze overeenkomst wordt aangegaan om reden van openbaar nut, nl. ten behoeve van de politiediensten.

§3. Aan de bevoegde Ontvanger van de Registratie wordt derhalve de kosteloze registratie van deze overeenkomst gevraagd in toepassing van artikel 161, 2° van het Wetboek der Registratierechten.

§ 2. Voor de uitvoering van de overeenkomst kiest :

• de stad haar woonplaats ten stadhuize te 8400 Oostende, Vindictivelaan 1 en;

• de concessiehouder in zijn woonplaats/zetel.

----------------------------------------------

In drievoud opgemaakt in Oostende op                                    2022

Iedere partij ontvangt een ondertekend, geparafeerd exemplaar van de overeenkomst. Het derde exemplaar is bestemd voor het kantoor Rechtszekerheid.

Namens de concessiehouder,

Namens de Stad,

Voor de VZW SCHIETSTAND AAN ZEE

André Hoogewijs – Voorzitter RvB.

Bart Tommelein                        Siegelinde Lacoere

Voorzitter Politieraad                 Algemeen Directeur



BIJLAGEN

1. indelingsplan concessie

2. formulier complexindeling meters en aandeel verbruik

3. bodemattesten

4. stedenbouwkundige inlichtingen

Juridische grond

Art. 293 van het decreet lokaal bestuur.

Omzendbrief KB/ABB 2019/3 over de transacties van onroerende goederen door lokale en provinciale besturen en door besturen van de erkende erediensten.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt de concessievoorwaarden goed zoals deze zijn opgenomen in de concessieovereenkomst voor het gebruik van de schietstand van de Lokale Politie Oostende in de Klokhofstraat Oostende en de bijlagen bij deze overeenkomst en voegt deze bij het besluit om er integraal deel van uit te maken:

  • Ontwerp concessieovereenkomst
  • Bijlage 1. indelingsplan concessie
  • Bijlage 2. formulier complexindeling meters en aandeel verbruik
  • Bijlage 3. bodemattesten
  • Bijlage 4. stedenbouwkundige inlichtingen

Artikel 2

Belast het College van Burgemeester en Schepenen met de verdere uitvoeringsmodaliteiten van onderhavig besluit.