Terug
Gepubliceerd op 29/06/2022

2022_GR_00209 - Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief - ter kennisgeving advies Cultuurraad en voorstel reglement - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 19:00 -
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Huishoudelijk reglement.

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Tom Germonpré, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Nancy Moyaert, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis; Werner Verbiest; Philip Caestecker, Korpschef; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Arne Deblauwe, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Mohsin Abbas, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2022_GR_00209 - Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief - ter kennisgeving advies Cultuurraad en voorstel reglement - Goedkeuring 2022_GR_00209 - Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief - ter kennisgeving advies Cultuurraad en voorstel reglement - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0029

Regelgeving: bevoegdheid (bijzonder)

Het Participatiedecreet van 18.01.2018 en wijzigingen.

Decreet Lokaal Bestuur van 21 december 2018 en daaropvolgende wijzigingen.

Aanleiding en context

De dienst Cultuur van de Stad Oostende beheert het Cultureel erfgoedarchief van de Stad Oostende. Het Cultureel erfgoedarchief omvat onder andere:

  • foto’s, prentbriefkaarten en drukwerk met een erfgoedwaarde en een Oostendse band
  • affiches van evenementen in Oostende
  • kaarten met een Oostendse link
  • archieven van Oostendse verenigingen, Oostendse families, Oostendenaars, …
  • audio(visueel) materiaal met een Oostendse band
  • digitale documentatie met een Oostendse band
  • voorwerpen met een Oostendse erfgoedwaarde

Argumentatie

De dienst Cultuur wenst de werking van het Cultureel erfgoedarchief uit te bouwen en een aantal voorwaarden vast te leggen voor het verkrijgen van reproducties uit en van opzoekingen in het Cultureel Erfgoedarchief. Met het 'Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief' willen we volgende zaken vastleggen:

  • De Stad Oostende legt tarieven vast voor de reproductie van iconografische documenten uit en op opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief van de dienst Cultuur van de Stad Oostende.
  • Voor de aanvraag van reproducties van iconografische documenten uit het Cultureel erfgoedarchief moet de aanvrager een aanvraagformulier ondertekenen. Voor het gebruik van reproducties van iconografische documenten moet de aanvrager een overeenkomst ondertekenen.
  • Voor de aanvraag van opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief moet de aanvrager een aanvraagformulier ondertekenen.
  • De Stad Oostende stelt een aantal bijkomende voorwaarden bij de reproductie van iconografische documenten uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’; een unieke collectie glas- en filmnegatieven, het Oostendse deel van het fotoarchief van de fotografen Maurice en Robert Antony, gezien de grote erfgoedwaarde van deze collectie voor het cultuurhistorisch erfgoed van Oostende en de kust.


Inhoudelijk voorstel:

1) Algemeen geldende tarieven voor reproductie:

- gratis voor studenten voor opname in eindwerk op verhandeling

- 1,5 euro voor lage resolutiebeelden

- 15,00 euro voor hoge resolutiebeelden


2) Bijkomende reproductierechten (kosten voor gebruik van beelden die eigendom zijn van de Stad Oostende)

- gratis: voor wetenschappelijk en educatief gebruik

- voor eenmalig commercieel gebruik:

    in kranten en nieuwsbladen: 25,00 euro / beeld

    in tijdschriften: 25,00 euro / beeld

    in boeken en folders: 25,00 euro / beeld

    op boekomslag: 45,00 euro / beeld

    op kalenders en affiches: 120,00 euro / beeld

    op prentbriefkaarten voor verkoop: 120,00 euro / beeld

    in film / televisie: 75,00 euro / beeld

    op internetsites: 75,00 euro / beeld

    voor bewegend beeldmateriaal: 2,00 euro / seconde

 

Bovenstaande voorgestelde tarieven werden uitgewerkt op basis van vergelijkend onderzoek waarbij de tarieven en voorwaarden van verschillende archief- en erfgoedinstellingen naast elkaar werden gelegd. Zie bijlage Vergelijking_Tarieven.pdf


3) Bijkomende voorwaarden bij de reproductie van iconografische documenten uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’

Het Cultureel erfgoedarchief van de Stad Oostende omvat het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’; een unieke collectie glas- en filmnegatieven, het Oostendse deel van het fotoarchief van de fotografen Maurice en Robert Antony. De Stad Oostende kocht het fonds in 2017 in volle eigendom aan, tegen last van een jaarlijkse rente levenslang gevestigd op het hoofd van mevrouw Elise Antony. Als rechthebbende erfgenaam laat mevrouw Elise Antony auteursrechten gelden op de reproductie van beelden uit het fonds, volgens de tarieven van SOFAM voor audiovisuele kunsten (zie https://www.sofam.be/nl/30/Belgische-tarieven). Dit auteursrecht geldt tot 1 januari 2037. Deze auteursrechten komen bovenop de tarieven voor reproducties van iconografische documenten uit het Cultureel erfgoedarchief.

Het SOFAM-tarief wordt erkend en toegepast als de gepaste referentie binnen de audiovisuele kunsten. De SOFAM-tarieven zijn sterk uitgebouwd en houden rekening met criteria zoals:

- Boek: oplage en paginagrootte van de reproductie in een boek

- Boek: oplage van een boek waarin een reproductie verschijnt

- Tentoonstelling: grootte van een reproductie

- Tentoonstelling: duur van de tentoonstelling


Na het overlijden van mevrouw Elise Antony gaan de rechten van het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ over naar de Stad Oostende, volgens de aankoopovereenkomst die gesloten werd in 2017. Het voorstel-reglement regelt de reproductierechten wanneer dit gebeurt.

Dienst Cultuur stelt voor om bijkomende voorwaarden en tarieven te stellen bij de reproductie van iconografische documenten uit het Antony-fonds, gezien:

* Door de grote historische waarde van het Antony-fonds voor het cultuurhistorisch erfgoed van Oostende en de kust is het fonds uitzonderlijke waardevol. We wensen zorgzaam om te springen met het (gebruik van beelden uit) dit fonds.

* De Stad Oostende investeerde reeds 8.000 euro bij aankoop van dit fonds in 2017, en betaalt hiervoor bij overeenkomst ook jaarlijks 8.000 euro (aangepast aan de algemene prijsindex van consumptieprijzen) jaarlijkse rente aan mevrouw Elise Antony, zolang zij in leven is.

De stad investeerde ook in de professionele digitalisatie van dit fonds, zodat de negatieven in de beste omstandigheden bewaard worden in het Cultureel Erfgoedarchief van Oostende en in de toekomst zo weinig mogelijk gemanipuleerd moeten worden.

* Dienst Cultuur wil met de voorgestelde tarieven in het Huishoudelijk reglement de aanvrager aanzetten tot vooraf nadenken over de opportuniteit van hun vraag en wensen.


Voorstel:

- Enkel aanvragen voor reproducties van iconografische documenten uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ door professionelen of professionele instellingen, met het oog op wetenschappelijke doeleinden, worden aanvaard.

- Na het overlijden van mevrouw Elise Antony, wanneer de rechten van het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ overgaan naar de Stad Oostende, laat de Stad haar rechten gelden op de reproductie van beelden uit het fonds, volgens de tarieven van SOFAM (zie https://www.sofam.be/nl/30/Belgische-tarieven en zie bijlage), zoals ook de huidige rechthebbende, mevrouw Elise Antony, doet en hierbij ook de SOFAM-tarieven hanteert. Reproductierechten komen bovenop de algemeen geldende tarieven voor reproductie.


4) Tarief voor opzoekingen door een medewerker

- 25,00 euro / uur per opzoeking (is onveranderd overgenomen uit de geldende retributieverordening op opzoekingen in het Archief).


Conform het decreet van 24 juli 1991 op de inspraak in het gemeentelijk cultuurbeleid vroegen wij de Cultuurraad Oostende, als erkende raad van cultuurbeleid, op 24 mei 2022 advies over het voorstel voor:

1/ Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief van de Stad Oostende;

2/ aanvraagfomulier voor reproducties bij het Cultureel erfgoedarchief;

3/ aanvraagfomulier voor opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief;

4/ overeenkomst in het kader van reproducties uit het Cultureel erfgoedarchief.


We ontvingen het (negatief) advies van de Cultuurraad Oostende van 7 juni 2022. De Cultuurraad verwoord hun opmerkingen als verbeterpunten. Dit is het antwoord van de dienst Cultuur op hun punten:

1. 'De bepaling in artikel 13 betreffende het aanvragen voor reproducties van iconografische documenten uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ door professionelen of professionele instellingen wordt niet objectiveerbaar of duidelijk geformuleerd.'

Antwoord: Als eigenaar van het Antonyfonds aanvaardt de stad Oostende enkel aanvragen voor reproducties van iconografische documenten uit het Antonyfonds door professionelen of professionele instellingen, met het oog op wetenschappelijke doeleinden. Als professionelen of professionele instellingen beschouwen we beroepskrachten of instellingen die werken met beroepskrachten, die voor hun werkzaamheden een arbeidsloon ontvangen en gebonden zijn aan professionele richtlijnen en kwaliteitseisen. Onder wetenschappelijke doeleinden verstaan we wetenschappelijke tentoonstellingen en publicaties. Deze specificering zullen we aan het reglement toevoegen.

2. 'Artikel 14 dient de mogelijkheid te bieden om de reproducties van iconografische documenten uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ te raadplegen a.h.v. een voorbeeldweergave op de beeldbank Kusterfgoed.'

Antwoord: Hier worden o.i. twee zaken verhaspeld; 1/ reproducties zijn kopieën van originelen die aangevraagd kunnen worden bij het Cultureel erfgoedarchief. 2/ De opmerking doelt vermoedelijk op de mogelijkheid om de iconografische documenten uit het Antonyfonds online te kunnen raadplegen.

Het zou een enorm werk zijn om het volledige Antonyfonds, dat uit duizenden negatieven bestaat, met de bijhorende metadata online te ontsluiten. Wel komt de Stad op volgende manier tegemoet aan de vraag tot raadpleging: De inventaris van het Antonyfonds kan na afspraak ingekeken worden in het Cultureel erfgoedarchief, dienst Cultuur, Vindictivelaan 1, 8400 Oostende. Ook de geselecteerde beelden kunnen na afspraak bekeken worden in het Cultureel erfgoedarchief.

De Stad zal ook een selectie van betekenisvolle Antonybeelden ontsluiten op Beeldbank Kusterfgoed, met een verwijzing naar het volledige fonds waar de foto’s deel van uitmaken.

3. 'Artikel 16 en 17 dienen aangevuld te worden met de bepaling dat vanaf 1 januari 2037 de reproducties van beelden uit het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ publiek beschikbaar zijn op de beeldbank Kusterfgoed.' 

Antwoord: De Stad Oostende is eigenaar van het fonds ‘Photo Antony d’Ypres/Oostende, erfgoed Oostende en de kust’ en omwille van de grote investering wenst de Stad de beelden niet onvoorwaardelijk ter beschikking te stellen.

4. 'Artikel 13 vervalt in gevolge de opmerkingen van artikel 14, artikel 16 en artikel 17.'

Antwoord: De Stad gaat akkoord met opmerking 1. Gezien we de specificering toevoegden (zie boven), kan artikel 13 van het reglement behouden worden.

Juridische grond

Het Meerjarenplan 2020-2025 Stad Oostende - A 05030501: De dienst Erfgoed herkent, verzamelt, borgt en ontsluit het cultureel erfgoed van de Oostendse erfgoedgemeenschap (...).

Het (negatief) advies van de Cultuurraad Oostende van 07 juni 2022

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur
Het college van burgemeester en schepenen is bevoegd op basis van artikel 56-57 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Keurt het Huishoudelijk reglement van het Cultureel erfgoedarchief, de bijhorende aanvraagformulieren voor reproducties bij en opzoekingen in het Cultureel erfgoedarchief en de overeenkomst in het kader van reproducties uit het Cultureel erfgoedarchief goed.