Terug
Gepubliceerd op 08/03/2023

2023_RMW_00008 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD voor 2023 - Goedkeuring

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 06/03/2023 - 20:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Natacha Waldmann, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Jan Vanroose, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Charlotte De Backer, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid; Eddy Duchesnet, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen Directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2023_RMW_00008 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD voor 2023 - Goedkeuring 2023_RMW_00008 - Project POT UP en samenwerking EIT FOOD - Goedkeuring samenwerking EIT FOOD voor 2023 - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0102

Aanleiding en context

Met Pot Up gaan we op zoek naar nieuwe smaken en producten op basis van traditionele en originele bereidings- en bewaringstechnieken. Burgers van diverse en kwetsbare achtergronden worden begeleid om nieuwe producten te maken met lokale reststromen. Deze producten worden samen met hun verhalen aan een breder publiek verkocht. Zo verwerken ze niet alleen overschotten, maar bouwen ze ook aan ondernemerschap én draagvlak voor diversiteit binnen de bredere maatschappij. 

Het eindproduct is niet alleen circulair en creatief maar laat ook toe om het verhaal van de makers bij een breder publiek te brengen. De verhalen gaan vaak over kwetsbaarheid, maar evenzeer over hun sterktes en passie voor voeding. Op die manier creëren we producten die meer zijn dan voeding. Verhalen in bokalen. Deze willen we in eerste instantie op lokale schaal produceren en vermarkten. Daarnaast verkennen we ook hoe we structureel de productie kunnen inbedden en opschalen en welke hiervoor de beste partners zijn. De opbrengsten van verkoop ondersteunen dan opnieuw de werking van Antenne.

POT Up kadert binnen FOODSHIFT 2030 waarbij we vanuit de stad samen met zoveel mogelijk betrokkenen schrijven en werken aan een voedselstrategie. Burgerparticipatie is hierin een belangrijk onderdeel. 

POT Up kadert ook binnen de projectwerking van Antenne waarbij we sociaal aan de slag gaan met lokale voedseloverschotten. Daarnaast onderzoekt POT Up een eerste traject van transitie naar circulaire voedselhub. We versterken de huidige samenwerking met de schenkende bedrijven van Foodsavers door naast sociale meerwaarde, trajecten van circulaire sociale economie met lokale voedseloverschotten te onderzoeken. Pot Up willen we doen uitgroeien tot een platform voor creatievelingen met diverse achtergronden die voedselreststromen verzilveren naar nieuwe producten. De eerste trajecten maakten veel potentieel zichtbaar, waardoor dit het onderzoeken naar verdere verankering in onze werking waard is. 

Argumentatie

POT Up startte in december 2021 met twee dialoogtafels. Aan deze twee dialoogtafels in Antenne en 0666 namen een 30 tal mensen deel.

In oktober 2022 organiseerden we ism EIT FOOD een eerste traject naar productontwikkeling. Uit een groep van 26 geïnteresseerden werden 10 burgers geselecteerd (waarvan de helft klanten sociale kruidenier). Gedurende 8 ateliers op donderdagavond in Antenne gingen zij de keuken in om een eigen product te ontwikkelen. 

10 verhalen in bokalen werden op 16 december voorgesteld aan een jury bestaande uit 7 lokale ondernemers en producenten. Een volgende stap is deze 10 verhalen in bokalen op kleine schaal tijdens een marktevent voor te stellen aan pers, publiek en ondernemers. We hopen op die manier een platform aan te bieden waar makers en producenten elkaar ontmoeten en waar nieuwe samenwerkingen kunnen ontstaan. 

EIT FOOD wenst met extra middelen vanuit KBS enerzijds dit marktevent te ondersteunen, anderzijds een vervolgtraject op te zetten in samenwerking met Antenne.


Juridische grond

Oostende maakt werk van een Voedselstrategie.

POT Up kadert in onderstaande operationele doelstellingen:

4. Sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven versterken (inclusief armoedebeleid)

  • Kruisbestuivingen tussen bestaande initiatieven, doelgroepen en kennis
  • Met voeding kansen creëren voor sociale activering, tewerkstelling, integratie en ondernemerschap
  • Evenwichtige, waardige en bereikbare voeding voor iedereen
  • Publieke ruimte inzetten voor eetbaar groen en ontmoeting rond voeding

5. Voedsel(gerelateerde) overschotten reduceren, herverdelen, hergebruiken

  • Voedselverspilling vermijden door in te zetten op sensibilisering en kennisopbouw
  • Verwerkings-, ruil- en verdeelsystemen uitbouwen voor overschotten
  • Synergiën creëren tussen initiatieven
  • Kansen creëren voor ondernemerschap, tewerkstelling en opschaling

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 297 §2 van het decreet lokaal bestuur
Het vast bureau vertegenwoordigt het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn in gerechtelijke en buitengerechtelijke gevallen en beslist om op te treden in rechte namens het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn. De raad voor maatschappelijk welzijn kan beslissen om de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, in de plaats van het vast bureau uit te oefenen. Wanneer een lid van het vast bureau zich bevindt in een situatie als vermeld in artikel 27, § 1, eerste lid, 1°, juncto 74, oefent de raad voor maatschappelijk welzijn de bevoegdheden, vermeld in het eerste lid, uit

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

Keurt de samenwerking met EIT FOOD goed voor 2023.