Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_GR_00096 - Industriepark Zandvoorde - Lot industriegrond Hooggeleedstraat 22 - verkoop uit de hand - Afzien van uitoefening recht van terugkoop - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert, Raadslid; Björn Tratsaert, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

Jolan Deschepper, Raadslid

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2024_GR_00096 - Industriepark Zandvoorde - Lot industriegrond Hooggeleedstraat 22 - verkoop uit de hand - Afzien van uitoefening recht van terugkoop - Goedkeuring 2024_GR_00096 - Industriepark Zandvoorde - Lot industriegrond Hooggeleedstraat 22 - verkoop uit de hand - Afzien van uitoefening recht van terugkoop - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Overeenkomstig de bepalingen van een akte die op 17 februari 1998 werd verleden voor Jean Vandecasteele, Burgemeester van de Stad Oostende, tussen de Stad en echtgenoten Philippe Janssens - Chantal Tielemans, beschikt de Stad over het recht van terugkoop ingeval dat de verwervende partij de activiteiten zou staken of de voorwaarden van de bouwvergunning of van de bedrijfsvestiging niet zou naleven.

De Gemeenteraad besliste op 23 april 2018 om in te stemmen met de overdracht door de nv Carrol aan de heer Peter Rogiers van het perceel industriegrond gelegen Hooggeleedstraat 22 in Oostende, bij het kadaster gekend in de 12de afdeling, sectie A, als nummers 242 B 4 P0000 en 242 E 4 P0000, voor een totale oppervlakte volgens het Kadaster van 26 are 91 ca. In de werkplaats op het perceel zou de activiteit "smederij, lasser, metaalconstructie, lakken" worden uitgeoefend.

Bij bericht van 01 maart 2024 heeft notariskantoor De Maesschalck in Oostende, ons Bestuur ingelicht van de geplande verkoop uit de hand van het voormelde lot industriegrond door de heer Peter Rogiers aan 'Aanhangwagen Stock' bv en de heer Pieter Van Dessel.

De huidige activiteit wordt niet behouden. De koper wenst de bestaande activiteit naar 'herstellingen, opslag, verkoop/verhuur van aanhangwagens en hun bijhorende accessoires/onderdelen' te wijzigen.

Argumentatie

Het goed behoorde eerder toe aan de echtgenoten Philippe Janssens - Chantal Tielemans, ingevolge de verwerving ervan jegens de Stad, waarvan de akte op 17 februari 1998 werd verleden, om er een activiteit uit te oefenen die verband houdt met elektrotechnische installaties en installatie en onderhoud van centrale verwarming in gebouwen.

In deze akte is bepaald dat de Stad beschikt over het recht van terugkoop overeenkomstig artikel 32 §1 van de gewijzigde Wet van 30 december 1970 betreffende de economische expansie - vervangen door Afdeling 4 'Recht van terugkoop en recht van wederovername' van het Decreet ruimtelijke economie dat op 04 juli 2012 werd aangenomen door het Vlaamse Parlement en op 13 juli 2012 werd bekrachtigd door de Vlaamse regering - in het geval dat de verwervende partij de activiteiten zou staken of de voorwaarden van de bouwvergunning of van de bedrijfsvestiging niet zou naleven.

Het onderhavig lot werd doorverkocht aan de nv Carrol, waarvan de akte op 10 februari 2004 werd verleden voor notaris Pierre De Maesschalck in Oostende. Naar aanleiding van deze verkoop heeft de Gemeenteraad op 28 november 2003 afgezien van het recht van terugkoop en heeft ze ingestemd met de wijziging van de activiteiten naar "de uitbating van een loodgieterij".

Later is het goed overgedragen aan de heer Peter Rogiers. De Gemeenteraad stemde op 23 april 2018 met deze overdracht door de nv Carrol aan de heer Peter Rogiers in, dewelke in de werkplaats op het perceel de activiteit "smederij, lasser, metaalconstructie, lakken", met uitzondering van enige vorm van detailverkoop, zou uitoefenen.

Gezien de activiteiten met de huidige overdracht zullen veranderen  naar 'herstellingen, opslag, verkoop/verhuur van aanhangwagens en hun bijhorende accessoires/onderdelen', met uitzondering van enige vorm van detailverkoop, dient hiermee eveneens ingestemd te worden. 

In de voormelde akte is bepaald dat de Stad beschikt over het recht van terugkoop overeenkomstig artikel 32 §1 van de gewijzigde Wet van 30 december 1970 betreffende de economische expansie - vervangen door Afdeling 4 'Recht van terugkoop en recht van wederovername' van het Decreet ruimtelijke economie dat op 04 juli 2012 werd aangenomen door het Vlaamse Parlement en op 13 juli 2012 werd bekrachtigd door de Vlaamse regering - in het geval dat de verwervende partij de activiteiten zou staken of de voorwaarden van de bouwvergunning of van de bedrijfsvestiging niet zou naleven.

Overwegende dat de Stad op heden het goed niet doelmatig kan aanwenden voor industriële of gemeenschapsdoeleinden, heeft het op heden geen zin dat de Stad eigenares zou worden van het goed. Derhalve is het aangewezen dat de Stad afziet van de uitoefening van het recht van terugkoop.

Juridische grond

Artikel 32 §1 van de gewijzigde Wet van 30 december 1970 betreffende de economische expansie, vervangen door Afdeling 4 'Recht van terugkoop en recht van wederovername' van het Decreet ruimtelijke economie dat op 04 juli 2012  ;

Artikels 2, 3, 6 en 7 van de akte van overdracht van onroerende goederen, die op 17 februari 1998 werd verleden voor de Burgemeester ;

Gewestplan

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Oefent het recht van terugkoop, bepaald bij artikel 32 van de gewijzigde Wet van 30 december 1970 betreffende de economische expansie, dat werd vervangen door Afdeling IV van het Decreet ruimtelijke economie van 13 juli 2012, niet uit ter gelegenheid van de geplande verkoop uit de hand van een lot industriegrond gelegen Hooggeleedstraat 22 in Oostende, bij het kadaster gekend in de 12de afdeling, sectie A, als nummers 242 B 4 P0000 en 242 E 4 P0000, voor een totale oppervlakte volgens het Kadaster van 26 are 91 ca , toebehorend aan Peter Rogiers.

Artikel 2

Verwijst naar het recht van kosteloze overweg en oppervlaktebeschikking van de strook grond, gelegen tussen de percelen 242 B 4 P0000 en 242 E4 P0000, met een oppervlakte van 180 m², bij het Kadaster gekend in de 12de afdeling, sectie A, als nummer 242 H 2 P0000, waarvan de bedding toebehoort aan Farys/TMWV, gevestigd te Gent.

Artikel 3

Het afzien door de Stad van de uitoefening van het recht van terugkoop is eenmalig en de Stad behoudt voor de toekomst het recht van terugkoop ten opzicht van de overnemer van het goed, en zal het kunnen uitoefenen in het geval de verwervende partij de opgelegde bestemming ervan of één der andere voorwaarden die aan de overname zijn verbonden, niet zou naleven.

Artikel 4

Stemt in met de wijziging van de bestemming - met uitzondering van enige vorm van detailverkoop aan verbruikers en die overeenstemt met de vigerende stedenbouwkundige voorschriften - van de uit te oefenen activiteiten, naar 'herstellingen, opslag, verkoop/verhuur van aanhangwagens en hun bijhorende accessoires/onderdelen'.

Artikel 5

Alle voorwaarden en verplichtingen die in de akte van 17 februari 1998 betreffende de verkoop door de Stad aan de echtgenoten Philippe Janssens - Chantal Tielemans werden opgelegd, blijven mutatis mutandis van kracht ten opzichte van de koper, die derhalve in alle rechten en verplichtingen van de verkoper treedt.

Artikel 6

De voorschriften van het Gewestplan "Oostende-Middenkust", dat bij een Koninklijk Besluit van 26 januari 1977 werd vastgesteld, moeten strikt nageleefd worden. Volgens deze voorschriften moet op het goed een industriële of ambachtelijke activiteit worden uitgeoefend, met uitsluiting van enige vorm van verkoop in detail aan verbruikers. Het terrein mag geenszins worden aangewend als open stortplaats voor verwezen materialen.

Artikel 7

De verwervende partij heeft er kennis van dat de Stad bij de overdracht van industriegronden aan een rechtspersoon de volgende verplichtingen oplegt :

  1.          De maatschappelijke zetel is in Oostende gevestigd;
  2.          De vennootschap is ingeschreven in het Handelsregister in Brugge - afdeling Oostende;
  3.          De activiteiten worden in overwegende mate in Oostende uitgeoefend;
  4.          De boekhouding wordt in Oostende bijgehouden.

Artikel 8

De verwervende partij moet voldoen aan de voorschriften van het Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning. Dit behelst dat zij voor de exploitatie en de uitbreiding van het bedrijf, voor zover het een hinderlijk ingedeelde inrichting betreft, naar gelang de klasse waartoe de inrichting behoort, hetzij een melding moet doen, hetzij een aanvraag om vergunning moet indienen.

Artikel 9

De bovenvermelde opgesomde bepalingen moeten in de akte van overdracht worden ingelast.