Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_GR_00099 - City-to-City Charter Stedenband Oostende - Banjul - Hernieuwing van de intenties onder het City-to-City Charter - Kennisneming

Gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert, Raadslid; Björn Tratsaert, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

Jolan Deschepper, Raadslid

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2024_GR_00099 - City-to-City Charter Stedenband Oostende - Banjul - Hernieuwing van de intenties onder het City-to-City Charter - Kennisneming 2024_GR_00099 - City-to-City Charter Stedenband Oostende - Banjul - Hernieuwing van de intenties onder het City-to-City Charter - Kennisneming

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

In het voorjaar van 2000 volgde de Stedelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking van Oostende (een adviesraad waarin 25 plaatselijke verenigingen zijn vertegenwoordigd) de ontwikkeling van een Vlaams programma voor gemeentelijke internationale samenwerking nauw op.

Op een conferentie voor de minst ontwikkelde landen (MOL's) in Brussel was Oostende vertegenwoordigd met als doel verder het thema van een mogelijke internationale samenwerking uit te werken. Op die conferentie  waren heel wat burgemeesters uit het Globale Zuiden aanwezig. De meesten onder hen waren op zoek naar een partner voor een stedenband en hadden een profielbeschrijving van hun gemeente meegebracht. Oostende keek uit naar een geschikte kandidaat die enigszins vergelijkbaar was met Oostende qua grootte, ligging en industrie.

Banjul, de hoofdstad van Gambia, leek aan veel van die criteria te voldoen. Er volgde nog een lange periode van gesprekken en reflectie, maar in januari 2003 sloot de stad Oostende voor het eerst een convenant af met de Vlaamse Gemeenschap m.b.t. het ontwikkelen van een stedenband met Banjul. Na goedkeuring door het College van Burgemeester en Schepenen van 13 oktober 2003, werd op 5 december 2003 een overeenkomst (City-to-City Charter) ondertekend tussen de stadsbesturen van Oostende en Banjul.

Argumentatie

In december 2003 ging de officiële stedenband tussen Oostende en Banjul van start. Sinds de beginjaren van de stedenband werden heel wat acties op het vlak van onderzoek, onderwijs, stages, uitwisselingen, cultuur, sport, goed bestuur, gezondheid, afvalbeheer, economie en milieu gerealiseerd.

Er kan zonder meer gesteld worden dat de stedenband voor een actieve uitwisseling gezorgd heeft tussen de twee steden. Tussen de middelbare scholen in beide steden werd een link gecreëerd waardoor er elk jaar uitwisselingen mogelijk waren. Ook door studenten in het hoger onderwijs, in het bijzonder studenten geneeskunde en verpleegkunde, waren er tal van stagemogelijkheden, mede door de samenwerking met het Edward Francis Small Teaching Hospital (EFSTH) in Banjul. Ook tussen het stadspersoneel zelf werd er veel uitgewisseld, met werkbezoeken in beide richtingen.

Onder de titel “City Link Ostend Banjul – Partnership for Sustainable City Development” ontving de stedenband tussen Oostende en Banjul in 2019 een projectsubsidie van de Europese Commissie onder de oproep tot projectvoorstellen  “Local Authorities: Partnerships for sustainable cities” (EuropeAid/161146/DH/ACT/Multi).

Eén van de voorwaarden voor deze projecten was het bestaan van een partnerschap tussen twee lokale overheden dat kon bijdragen tot geïntegreerde stadsontwikkeling in een partnerland van de EU.

Het project in Banjul, hoofdstad van Gambia, draagt in die zin bij aan het versterken van de administratieve werking van de lokale overheid, het verhogen van de weerbaarheid van de stad in het bijzonder in functie van klimaatsverandering, het stimuleren van innovatief ondernemerschap en het verhogen van de welvaart.

In 2024 zal het EU project opgeleverd worden. N.a.v. het twintigjarig bestaan van de stedenband én om de verwezenlijkingen van het EU project te kunnen bezoeken, ondernamen Bart Tommelein,  Burgemeester en Silke Beirens, Schepen van Mens en Milieu o.a. bevoegd voor Internationale Samenwerking in januari 2024 een dienstreis naar Banjul.

De Stad Oostende ontving intussen ook een projectsubsidie van de Provincie West-Vlaanderen die de activiteiten rond vergroening, die binnen het kader van de EU-subsidie werden opgezet, de komende drie jaar verder zullen bestendigen.

Door de samenwerking met de Banjul City Council (BCC), draagt Stad Oostende actief bij aan de verwezenlijking van Duurzame Ontwikkelingsdoelen 11 (Duurzame steden en gemeenschappen) en 17 (Partnerschap om de doelen te bereiken) én van de lokalisering van de doelstellingen. De internationale gemeenschap heeft zich geëngageerd om de Duurzame Ontwikkelingsdoelen tegen 2030 te bereiken. 

Tijdens de dienstreis in januari 2024 werd het City-to-City Charter van 2003 door beide Burgemeesters opnieuw symbolisch ondertekend. Hiermee werd de intentie bevestigd om de samenwerking in de nabije toekomst verder te zetten.

Juridische grond

Meerjarenplanning 2020-2025

Strategische Doelstelling SD 04: Oostende is een verbindende stad

Beleidsdoelstelling OD 0410: Oostende is een stad in de wereld

Actieplan 041001: De stad Oostende voert een internationaal samenwerkingsbeleid dat dicht bij de burger staat.

Actieplan 041002: De stad Oostende heeft op vlak van duurzaamheid en de duurzame ontwikkelingsdoelen een voorbeeldfunctie ten aanzien van burgers en ondernemers.

Actieplan 041003: De stad Oostende versterkt de band met andere steden in de regio, in het land en in de wereld.

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Neemt kennis van het opnieuw ondertekenen op 19 januari 2024 van het City-to-City Charter tussen de steden Oostende en Banjul door Burgemeester Bart Tommelein (Oostende) en Burgemeester Rohey Malick Lowe (Banjul).

Artikel 2

Neemt kennis van de intentie om de actieve samenwerking tussen de steden Oostende en Banjul verder te zetten op basis van het City-to-City Charter dat opnieuw werd ondertekend. 

Artikel 3

Neemt kennis van de principes van Gelijkheid, Inclusiviteit, Duurzaamheid, Wederkerigheid, Verantwoordingsplicht, Coördinatie en Impact die in het City-to-City Charter vervat zitten en die de basis vormen van de stedenband.

Artikel 4

Neemt kennis van het open einde van het City-to-City Charter en van de intentie om de impact van het partnerschap op de gemeenschappen in Oostende en Banjul geregeld te evalueren