Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_GR_00094 - Veiligheid - Noodplanning - Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 19:00 -
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert, Raadslid; Björn Tratsaert, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

Vanessa Vens, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2024_GR_00094 - Veiligheid - Noodplanning - Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) - Goedkeuring 2024_GR_00094 - Veiligheid - Noodplanning - Gemeentelijk Algemeen Nood- en Interventieplan (ANIP) - Goedkeuring

Motivering

Regelgeving: bevoegdheid

dlb0002

Aanleiding en context

Het is wettelijk verplicht om het plan bij elke grondige wijziging of actualisatie ter goedkeuring voor te leggen aan de gemeenteraad.

Argumentatie

In uitvoering van het koninklijk besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019 en de wet van 15 mei 2007 betreffende de civiele veiligheid heeft de stad Oostende, en in het bijzonder de gemeentelijke veiligheidscel, het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) grondig geactualiseerd.

Elke gemeente of stad in België is verplicht een algemeen nood- en interventieplan (ANIP), dat het multidisciplinair optreden regelt en de algemene richtlijnen en de nodige informatie bevat om het beheer van een noodsituatie te verzekeren, op te maken en actueel te houden.

Onder noodsituatie verstaat men elke gebeurtenis die schadelijke gevolgen voor het maatschappelijk leven veroorzaakt of kan veroorzaken, zoals een ernstige verstoring van de openbare veiligheid, een ernstige bedreiging ten opzichte van het leven of de gezondheid van personen en/of ten opzichte van belangrijke  materiële  belangen, en waarbij een multidisciplinaire coördinatie van de bevoegde actoren, is vereist om de dreiging weg te nemen of om de nefaste gevolgen van de gebeurtenis te beperken.

Het  ANIP vermeldt een duidelijke omschrijving van de wetgeving, de risico’s, afspraken tussen de verschillende actoren (disciplines), wie de verantwoordelijken zijn voor de verschillende disciplines en de organisaties hiervan, wijze van informatiedeling aan de bevolking en kanalen, organisatie van het coördinatiecomité van de burgemeester, ondersteuning en informatiebronnen.

Er worden vijf disciplines onderscheiden, namelijk:
- discipline 1: de hulpverleningsoperaties;
- discipline 2: de medische, sanitaire en psychosociale hulpverlening;
- discipline 3: de politie;
- discipline 4: de logistieke steun (technische dienst, Civiele bescherming, Defensie);
- discipline 5: alarmering van en de informatie aan de bevolking.

Het ANIP voor stad Oostende werd uitgewerkt binnen de gemeentelijke veiligheidscel. In deze veiligheidscel zijn de verschillende disciplines vertegenwoordigd. De redactie ligt in handen van de noodplanningscoördinator. Het voorliggend ANIP is een levendig document dat ten allen tijde moet kunnen worden aangepast in functie van aanduiding verantwoordelijken, wijzigingen contactgegevens, evaluaties oefeningen en incidenten, enzovoort. Het document wordt op frequente wijze, minimaal om de 6 maanden bijgewerkt.

Het ANIP is goedgekeurd door de stedelijke veiligheidscel in de vergadering van 07 maart 2024.  Na goedkeuring door de gemeenteraad moet ook de gouverneur dit document nog goedkeuren.


Juridische grond

- Koninklijk Besluit van 16 februari 2006 betreffende de nood- en interventieplannen.

- de Nieuwe Gemeentewet van 24 juni 1988 betreffende artikel 133, 134 en 135
- de Wet betreffende civiele veiligheid van 15 mei 2007, meer bepaald artikel 9 dat bepaalt dat de gemeenteraad bevoegd is op gemeentelijk niveau
- het Koninklijk Besluit betreffende de noodplanning en het beheer van noodsituaties van 22 mei 2019, meer bepaald artikel 1 en 3 dat de burgemeester bevoegd is op gemeentelijk niveau

- Artikel 40 van het Decreet het lokaal bestuur van 22 december 2017.

- Koninklijk besluit van 31 januari 2003 tot vaststelling van het noodplan voor de crisisgebeuren- en situaties die een coördinatie of een beheer op nationaal niveau vereisen.

- Koninklijk besluit van 10 juni 2014 omtrent de opdrachten en taken van civiele veiligheid.

- Koninklijk besluit van 23 februari 2018 betreffende de verzending van een kort tekstbericht in geval van dreigend gevaar of grote ramp.

- Ministeriële omzendbrief van 25 juli 2017 betreffende het psychosociaal interventieplan van discipline 2 dringende geneeskundige hulpverlening.


Regelgeving bevoegdheid

Artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur

Besluit

De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Het algemeen nood- en interventieplan (ANIP) met inbegrip van de bijlagen goed te keuren.

Het ANIP wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gouverneur.