Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De onrustige Fusie: Een toxische werkomgeving en kwaliteitsproblemen in AZ Oostende.

Gemeenteraad
ma 29/04/2024 - 19:00 -
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Charlotte De Backer, Raadslid; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Natacha Waldmann, Schepen; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert, Raadslid; Björn Tratsaert, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

Jolan Deschepper, Raadslid

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2024_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De onrustige Fusie: Een toxische werkomgeving en kwaliteitsproblemen in AZ Oostende. 2024_IP_00047 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De onrustige Fusie: Een toxische werkomgeving en kwaliteitsproblemen in AZ Oostende.

Motivering

Indiener(s)

Yves Miroir

Gericht aan

Siegelinde Lacoere

Tijdstip van indienen

za 20/04/2024 - 00:59

Toelichting

Beste gemeenteraad, 

Met deze interpellatie wil ik de aandacht vestigen op de ernstige problemen die zijn ontstaan na de fusie van de Oostendse ziekenhuizen Serruys en Damiaan tot het Algemeen Ziekenhuis Oostende (AZO). De fusie, die bedoeld was om de zorg in onze stad te verbeteren, lijkt een bron van onrust en ontevredenheid te zijn geworden.

Inleiding: De recente fusie van de ziekenhuizen Serruys en Damiaan tot AZO heeft geleid tot een toxische werksfeer, waarbij een aanzienlijk aantal personeelsleden en artsen de organisatie heeft verlaten. Patiënten uiten hun bezorgdheid over de kwaliteit van de zorg. Verschillende media, waaronder VRT, hebben melding gemaakt van klachten over het nieuwe ziekenhuis AZ Oostende. Een kritische audit van de spoedafdeling heeft geconstateerd dat de kwaliteit van de artsen “zeer wisselend” is en dat er weinig “drang naar kwaliteit” is binnen de organisatie.

Als gemeenteraadslid vind ik het onbegrijpelijk en onaanvaardbaar dat er in het arbeidsreglement staat dat kritiek uiten een reden voor ontslag is. Dit is een schending van de democratische waarden en het recht op vrije meningsuiting. Bovendien lijkt het erop dat deze fusie is doorgevoerd als een verkiezingsstunt, zonder een doordacht plan en zonder rekening te houden met de gelijkwaardige behandeling van alle betrokkenen. Dit toont aan dat het stadsbestuur geen voeling heeft met de noden van het personeel en het ziekenhuislandschap. Daarnaast hangt er een donkere wolk boven de stadsbegroting die verbonden is met deze fusie.


Slot: De situatie in AZO vereist onze onmiddellijke aandacht en actie. Het is onze plicht als gemeenteraad om ervoor te zorgen dat de zorg voor onze burgers van de hoogste kwaliteit is en dat de werkomgeving voor ons zorgpersoneel veilig en respectvol is. Ik roep het stadsbestuur op om deze kwesties serieus te nemen en met concrete oplossingen te komen voor de problemen die zijn ontstaan na de fusie van de ziekenhuizen Serruys en Damiaan.

Kernpunten:

  • Toxische werksfeer: Er heerst een rusteloze sfeer binnen AZO, met veel fouten en een hoog personeelsverloop.
  • Cultuurverschillen: De fusie heeft de cultuurverschillen tussen het openbare Henri Serruysziekenhuis en het private AZ Damiaan blootgelegd.
  • Kwaliteitsproblemen: De kwaliteit van de zorg staat onder druk, met een “zeer wisselende” kwaliteit van artsen en weinig streven naar verbetering.
  • Angstcultuur: Personeelsleden durven niet openlijk te spreken uit angst voor represailles, zoals vermeld in het arbeidsreglement waarin staat dat kritiek uiten een reden voor ontslag kan zijn.


Vragen:

1.Hoe gaat het stadsbestuur om met de toxische werksfeer die is ontstaan na de fusie?

2.Wat zijn de concrete plannen om de cultuurverschillen tussen de gefuseerde ziekenhuizen aan te pakken?


3. Welke maatregelen worden genomen om de kwaliteit van de zorg in AZO te waarborgen?

4. Hoe rechtvaardigt het stadsbestuur de clausule in het arbeidsreglement die stelt dat kritiek uiten een reden voor ontslag is?


5. Kan de audit van het ziekenhuis aan de gemeenteraad worden bezorgd, en welke stappen worden ondernomen om de geïdentificeerde pijnpunten aan te pakken?

6. Hoe gaat de directie de lange wachttijden aanpakken, en welke investeringen worden gedaan om de kwaliteit en zorgverlening op de kritieke diensten zoals spoed en intensieve zorgen te verbeteren?

7. Wat is het plan van de directie en het stadsbestuur om nieuwe werknemers aan te trekken en het bestaande personeel te behouden, vooral met het oog op de geplande evolutie naar een eengemaakte spoedafdeling tegen eind 2025?


Met vriendelijke groeten, 

Yves Miroir namens "de O mens"