Terug
Gepubliceerd op 02/05/2024

2024_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De toekomst van ouderenzorg; Strategieën tegen de wachtlijstproblematiek in Oostende.

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 29/04/2024 - 20:00 -
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Wouter De Vriendt, Voorzitter; Bart Tommelein, Burgemeester; Björn Anseeuw, Schepen; Silke Beirens, Schepen; Kurt Claeys, Schepen; Charlotte Verkeyn, Schepen; Bart Plasschaert, Schepen; Hina Bhatti, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Natacha Waldmann, Schepen; Yves Miroir, Raadslid; Christian Verougstraete, Raadslid; Nancy Bourgoignie, Raadslid; Arne Deblauwe, Raadslid; Vanessa Vens, Raadslid; Danick Minne, Raadslid; John Crombez, Raadslid; Steven Nagels, Raadslid; Patrick De Vyt, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Sandra Demuynck, Raadslid; Luba Minarikova, Raadslid; Alan Van Laer, Raadslid; Nathalie Vervaecke, Raadslid; Reddy De Mey, Raadslid; Wesley Deschuytter, Raadslid; Charlotte De Backer, Raadslid; Gianni Cornette, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Frank Jongbloet, Raadslid; Arianne Jonckheere, Raadslid; Kristof Cornelis, Raadslid; Werner Verbiest, Raadslid; Peter Desnerck, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

Jeroen Soete, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Björn Tratsaert

Verontschuldigd

Tom Germonpré, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Wouter De Vriendt, Voorzitter
2024_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De toekomst van ouderenzorg; Strategieën tegen de wachtlijstproblematiek in Oostende. 2024_IP_00048 - Interpellatie van raadslid Yves Miroir: De toekomst van ouderenzorg; Strategieën tegen de wachtlijstproblematiek in Oostende.

Motivering

Indiener(s)

Yves Miroir

Gericht aan

Siegelinde Lacoere

Tijdstip van indienen

za 20/04/2024 - 01:10

Toelichting

Recente rapporten en nieuwsuitzendingen hebben onze aandacht gevestigd op de groeiende wachtlijsten in woonzorgcentra, een trend die ook in Oostende zichtbaar is. De urgentie van deze kwestie wordt versterkt door de vaak plotselinge noodzaak voor opname in een woonzorgcentrum, voortkomend uit crisissituaties zoals een val of het wegvallen van een mantelzorger.

Volgens een studie van de Koning Boudewijnstichting ervaart 62% van de 60-plussers angst bij het vooruitzicht van zorgbehoevendheid, en kijkt 40% negatief tot zeer negatief tegen het ouder worden aan.

Dit draagt bij aan de bevinding dat 71% van de senioren hoopt nooit in een woonzorgcentrum terecht te komen. In Oostende horen we soortgelijke geluiden. Ons doel is om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen met passende ondersteuning, maar vaak is er een punt waarop dit niet langer haalbaar is en een woonzorgcentrum de enige optie blijkt.

Met de wetenschap dat meer dan een derde van de Oostendenaars ouder is dan 65 jaar, is het duidelijk dat investeringen in de ouderenzorg en de bouw van woonzorgcentra essentieel zijn. De overheid van Oostende moet deze taak als een kernverantwoordelijkheid zien. Daarnaast is het van belang om alternatieven voor onze woonzorgcentra te verkennen, zoals meer open huizen die de verbinding met de maatschappij behouden en niet alleen basiszorg bieden, maar ook het welzijn van ouderen binnen en buiten de ouderenzorg bevorderen en dit zowel in wzc als daarbuiten.


Hierbij wel ik ook enkele citaten weergeven van enkele experten in het werkveld:

De komende jaren komt er een explosie van vergrijzing op ons af”, zegt ­Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro in de krant. “Het aantal 85-plussers neemt tot 2050 spectaculair toe. Vandaag zijn dat er in Vlaanderen zo’n 220.000, in 2030 al 245.000 en daarna volgt een ongeziene stijging tot 480.000 in 2050.” Ook Vlozo beschouwt de vergrijzing als een uitdaging. “Bovendien gaat het niet enkel om de stijging op zich”, zegt gedelegeerd bestuurder Johan ­Staes in Het Nieuwsblad. “Ook het aantal 85-plussers met dementie of psychiatrische aandoeningen neemt toe. Dat vraagt extra inspanningen voor de zorg.

 

In dit licht wil ik graag enkele vragen aan u voorleggen over de situatie in Oostende:

  1. Hoe zit het met de wachtlijsten in Oostende voor de woonzorgcentra?
  2. Welke procedure wordt er gebruikt om iemand op de wachtlijst te plaatsen?
  3. Welke oplossingen zijn er voor mensen die dringend nood hebben aan een opname en er geen plaats is in de woonzorgcentra?
  4. Zijn er tips voor familieleden die op korte termijn met deze situatie geconfronteerd kunnen worden? Bijvoorbeeld, is het raadzaam om een familielid alvast op de wachtlijst te plaatsen, ook al is opname nog niet direct nodig?
  5. Hoe zal Oostende inzetten op gespecialeerde zorg voor ouderen met dementie en of psychiatrische aandoeningen?
Ik hoop dat u licht kunt werpen op deze kwesties, zodat we samen kunnen werken aan een toekomst waarin onze ouderen de zorg krijgen die ze verdienen, zonder de angst voor onzekerheid.


Met vriendelijke groeten, 

Yves Miroir namens "de O mens"