De gemeenteraad is bevoegd op basis van artikel 40-41 van het decreet lokaal bestuur. Oostende maakt werk van een Voedselstrategie. POT Up kadert in onderstaande operationele doelstellingen: sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven en voedselgerelateerde overschotten reduceren, herverdelen en hergebruiken.
Met Pot Up gaan we op zoek naar nieuwe smaken en producten op basis van traditionele en originele bereidings- en bewaringstechnieken. Burgers van diverse en kwetsbare achtergronden worden begeleid om nieuwe producten te maken met lokale reststromen. Deze producten worden samen met hun verhalen aan een breder publiek verkocht. Zo verwerken ze niet alleen overschotten, maar bouwen ze ook aan ondernemerschap én draagvlak voor diversiteit binnen de bredere maatschappij.
De verhalen gaan vaak over kwetsbaarheid, maar evenzeer over hun sterktes en passie voor voeding. Op die manier creëren zij verhalen in bokalen. Deze willen we op lokale schaal produceren. De opbrengsten van verkoop ondersteunen dan opnieuw de werking van Antenne.
Met POT Up bouwt Antenne i.s.m. EIT FOOD verder aan een collectief van smaakmakers die kunnen inspelen op lokale noden en reststromen van zowel voedselondernemers als producenten (landbouw en visserij) om dankzij originele bewarings- en bereidingstechnieken de levensduur te verlengen. We doen dit door jaarlijks een gratis leertraject op te zetten voor nieuwe smaakmakers. In ruil zetten zij hun kennis en expertise in voor het collectief.
EIT FOOD wenst, gezien het succes van het eerste traject, extra middelen in te zetten om enerzijds verder te bouwen aan het collectief, anderzijds het project/concept uit te rollen binnen Europa.
De rol van Antenne past binnen:
De inzet van OCMW Oostende vertaalt zich in:
Rol EIT FOOD:
Art 40-41 van het decreet lokaal bestuur
Keurt de verderzetting van het project POT Up met EIT FOOD voor 2024 goed.