Naar aanleiding van een projectoproep "Innovatie" door FOD Volksgezondheid aan de ziekenhuizen, werd "Silverline Health Connect " als één van de 30 projecten geselecteerd om uit te rollen. De oproep innovatieve projecten is gericht op het testen van nieuwe digitale tools of praktijken en deze te testen in de zorg voordat ze als betrouwbaar en relevant kunnen worden beschouwd en voor de hele sector beschikbaar kunnen worden gesteld. Het project is geselecteerd onder het thema : " Toepassingen die de introductie van Artificiële Intelligentie faciliteren".
Het project is een samenwerking tussen 3 ziekenhuizen (AZ Zeno, AZ Oostende, AZ Maria Middelares) , 9 woonzorgcentra (elk ZH werkt samen met 3 WZC's) en de technologieprovider Bingli. Het project is gefinancierd door het BFM en de projectcoördinatie gebeurt door het ziekenhuis AZ Zeno.
Lokale partners in dit project zijn AZ Oostende, WZC Haerlebout, WZC Elisabeth aan zee , WZC Alfons Lacourt.
Einde project: december 2025. Indien FOD het project verlengt, kan de overeenkomst tussen de leden ook (stilzwijgend) verlengd worden.
Minstens het coördinerend ziekenhuis sluit een verwerkingsovereenkomst af met Bingli NV (IT). Ondertussen hebben DPO's van verschillende organisaties (woonzorgcentra en ziekenhuizen) afgestemd over data-uitwisseling. Het OCMW Oostende kan aansluiten bij de afspraken die worden gemaakt.
Situering project:
In de gezondheidszorg is er stijgende nood aan continuïteit van zorg. Door een goede samenwerking tussen de ziekenhuizen en eerstelijnszorgverleners zal de continuïteit van zorg en bijgevolg de kwaliteit verbeteren alsook kosten verlagen. Ondanks de technologische vooruitgang blijven er echter uitdagingen bestaan in de integratie van processen en het delen van informatie tussen de zorgverleners. Het project heeft tot doel deze uitdagingen aan te pakken door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie (AI). Een AI-tool zal de zorgverlener van de WZC ondersteunen in hun competenties tot het maken van een "differentiaal diagnose". Deze tool dient als een soort "Early Warning Score" om de ernst van de gezondheidstoestand van de bewoner in het WZC in te schatten en/of deze patiënt al dan niet naar het ziekenhuis moet doorverwezen worden. Op deze manier gebeuren geen onnodige ziekenhuisopnames plaatsvinden of tijdige detectie van de nood aan ziekenhuisopname waardoor de kwaliteit van leven voor de bewoner stijgt en de kosten dalen.
Het project beoogt de ontwikkeling van een differentiële diagnostische tool voor triage binnen het WZC op maat van ouderenzorg. Deze tool bestaat uit een vragenlijst die de verpleegkundige van het woonzorgcentrum doorloopt en die op basis van de gegevens en symptomen een diagnose voorstelt en een voorafgaande triage uitvoert. Deze differentiaaldiagnose is onmiddellijk beschikbaar bij de verpleegkundige, de huisarts en/of de CRA in het WZC. Afhankelijk van de uitkomst wordt er actie ondernomen dit kan zijn een opname in het ziekenhuis, een verdere behandeling ter plaatse of een e-consult met de geriater. Op deze manier kunnen onnodige opnames in het ziekenhuis voor de bewoner worden vermeden.
De tool helpt om de communicatie tussen de verschillende zorgpartners te bevorderen. Bij een opname in het ziekenhuis is de informatie en de ernst veel duidelijker en beter gedocumenteerd. Dankzij integratie in bestaande systemen (EPD, EPD huisartsen, systemen van WZC) verloopt de informatieflow over de verschillende zorglijnen en zorgactoren gestroomlijnd (de nodige informatie is onmiddellijk beschikbaar).
Het lerend vermogen verbetert door feedback loop tussen verpleegkundige van het woonzorgcentrum en de tool (lerend vermogen van mens en AI). Aan de tool wordt er een protocol gekoppeld. Het is een hulpmiddel te vergelijken met de EWS (Early Warning Score) methodiek. De EWS methodiek is een predictieve tool en er is een noodzaak om die predictie ook binnen de eerste lijn te introduceren.
Met de digitale innovatie binnen dit project zetten we een zeer grote stap voorwaarts in het faciliteren van geïntegreerde zorg over de grenzen van de zorgberoepen heen, met kwalitatievere beslissingsneming, een efficiëntere taakverdeling en optimaal gebruik van zorgvaardigheden.
Goedgekeurde overeenkomst Project Innovatie - Silverline tussen FOD VVVL en coördinerend ziekenhuis AZ Zeno.
Keurt de deelname van het woonzorgcentrum Alfons Lacourt aan het project Silverline Heatlh Connect goed en ondertekent de samenwerkingsovereenkomst.
Wijst de ontvangst toe aan artikel OC/74060015/095300//////626-06.