Sinds 5 december 2003 is er een samenwerkingsverband actief tussen de steden Banjul en Oostende. De band bestond de afgelopen jaren uit uitwisselingsprojecten, kennisoverdracht en de materiële ondersteuning van Oostende richting Banjul.
Sinds 2019 kwam daar ook een Europees luik bij. Europa subsidieerde voor 3 miljoen euro aan projecten gespreid over drie jaar. Uit verschillende rapporten blijkt nu echter dat dit Europees geld werd misbruikt. In januari 2021 werd in Banjul een stuurgroep opgericht. De 16 leden van deze stuurgroep werden getrakteerd op een driedaagse meeting in een resort, waarvoor ze bovenop ook nog eens een vergoeding ontvangen. Totale kostprijs? Maar liefst 5.577 euro.
Een jaar later gaat het er nóg bonter aan toe: deze keer trekken ze naar een lodge, met 21 deelnemers. De kosten? Die schieten al omhoog naar een ongelooflijke 10.300 euro. Dit terwijl het gemiddelde maandloon van een stadsmedewerker in Banjul amper 150 euro bedraagt.
En alsof dat nog niet genoeg was, blijven de absurde uitgaven zich opstapelen. Zo wordt er doodleuk 1.176 euro uitgegeven aan… gordijnen.
Op basis van bovenstaande vermelde feiten, in combinatie met het niet voldoen aan de op voorhand opgestelde criteria(betrekkelijke stabiliteit van het regime) vragen we om na te kijken welke stappen noodzakelijk zijn om de stedenband met Banjul stop te zetten én deze ook effectief uit te voeren.
De fractie Vlaams Belang stelt daarom voor om na te kijken welke stappen dienen ondernomen te worden om de stedenband met Banjul stop te zetten én deze stappen ook effectief uit te voeren.
Gelet op bovenstaande motivering;
Gelet op bovenstaand voorstel betreffende het stopzetten van de stedenband met Banjul.
DE GEMEENTERAAD:
Art. 1
beslist om de stedenband met Banjul stop te zetten.
Art. 2
geeft de opdracht aan het College van burgemeester en schepenen en haar administratie om artikel 1 van deze beslissing uit te voeren.