Terug
Gepubliceerd op 26/02/2025

2025_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Sandra Vandenbroucke: Verkeersproblematiek Torhoutsesteenweg Oostende

Gemeenteraad
ma 24/02/2025 - 19:00 GR-zaal
Behandeld

Samenstelling

Aanwezig

Kristof Gesquiere, Voorzitter; Charlotte Verkeyn, Schepen; Maxim Donck, Schepen; Judith Ooms, Schepen; Björn Pannecoucke, Schepen; Fabrice Goffin, Schepen; Niko Geldhof, Schepen; Sandra Demuynck, Schepen; Steven Nagels, Raadslid; Karel Labens, Raadslid; Wouter De Vriendt, Raadslid; Bart Plasschaert, Raadslid; Hina Bhatti, Raadslid; Natacha Waldmann, Raadslid; Silke Beirens, Raadslid; Charlotte De Backer, Raadslid; Stefanie Monsaert, Raadslid; Jeroen Soete, Raadslid; An Casteleyn, Raadslid; Reddy De Mey, Raadslid; Jolan Deschepper, Raadslid; Michael Vanhee, Raadslid; Nathan Blondé, Raadslid; Juanita Poelaert, Raadslid; Björn Tratsaert, Raadslid; Kato Hoogstoel, Raadslid; Sandra Vandenbroucke, Raadslid; Lieven du Gardein, Raadslid; Brecht Mignauw, Raadslid; Dirk Vanmassenhove, Raadslid; Tom Lamont, Raadslid; Alain Delanghe, Raadslid; Ghosi Hassib, Raadslid; Manu Beuselinck, Raadslid; Ann Brusseel, Raadslid; Sam Vancoppenolle, Raadslid; Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Afwezig

John Crombez, Burgemeester

Verontschuldigd

Vanessa Vens, Schepen; Christian Verougstraete, Raadslid; Didier Brissinck, Raadslid; Adriaan Huys, Raadslid

Secretaris

Siegelinde Lacoere, Algemeen directeur

Voorzitter

Kristof Gesquiere, Voorzitter
2025_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Sandra Vandenbroucke: Verkeersproblematiek Torhoutsesteenweg Oostende 2025_IP_00023 - Interpellatie van raadslid Sandra Vandenbroucke: Verkeersproblematiek Torhoutsesteenweg Oostende

Motivering

Indiener(s)

Sandra Vandenbroucke

Gericht aan

Siegelinde Lacoere

Tijdstip van indienen

wo 19/02/2025 - 23:02

Toelichting

 

We kennen allemaal de problematiek rond de Torhoutsesteenweg.

De situatie daar blijft een bron van ergernis voor de lokale inwoners en voor de bezoekers van onze stad.
Op de Torhoutsesteenweg is er quasi constante filevorming, niet alleen in het weekend of tijdens het toeristisch seizoen, maar ook op een doordeweekse dag.  
Deze verkeersdrukte creëert een aantal acute problemen:

Ten eerste zijn er negatieve gevolgen voor de luchtkwaliteit en het milieu.
Ten tweede komt de verkeersveiligheid voor voetgangers en fietsers in het gedrang.  Ik geef een concreet voorbeeld: Vanaf de Hoefijzerstraat richting Gistel, aan de zijde van supermarkt Albert Hein, is er slechts een zeer smalle strook voor wandelaars.  Voetgangers steken dan ook gewoon willekeurig de straat over, omdat er gewoon te weinig oversteekplaatsen voorzien zijn.  Na de rotonde, richting Gistel, zie je ook vaak dat fietsers veel moeite hebben om de Torhoutsesteenweg over te kunnen steken.
Ten derde blijft het een feit dat de Torhoutsesteenweg wordt omringd door verschillende woonwijken, commerciële zones en nieuwe bouwprojecten waardoor verkeersdrukte nooit helemaal kan vermeden worden.  Toch werden er in het verleden te weinig maatregelen getroffen om de doorstroom van het verkeer te verbeteren.  Er waren wel gesprekken geweest met het Vlaams Gewest hierover en ook met de eigenaars van een woning daar, maar blijkbaar zonder enig resultaat. Een ringweg die de A10 en N33  verbindt, zou een oplossing kunnen bieden. Het voorstel ligt al jaren op tafel, maar volgens Vlaams minister van Mobiliteit is er in het regionaal mobiliteitsplan geen ringweg of een onderzoeksvraag naar een ringweg als prioritair opgenomen.

Volgens het nieuwe bestuursakkoord gaan jullie een proefopstelling plaatsen tussen de Steensedijk en Leffingestraat, ook op de Torhoutsesteenweg zelf, hoe jullie dit concreet gaan uitwerken staat er niet in vermeld. Daarnaast voorzien jullie ook een verhoogde veiligheid op het Kruispunt van de Elisabethlaan en de Torhoutsesteenweg, ook hier moet ik vaststellen dat het bestuursakkoord nogal vaag is.

 

         Mijn concrete vragen: 

  • Wat zijn de huidige plannen van de Stad om de verkeersdrukte en filevorming op de Torhoutsesteenweg aan te pakken, zowel op korte als op lange termijn?
  • Waarom is de vraag in het regionaal mobiliteitsplan naar een ringweg niet opgenomen als prioritair?
  • Welke maatregelen worden er genomen om de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers te verbeteren?  Zijn er concrete voorstellen voor de verdere aanleg van veilige wandelpaden voor de voetgangers?
  • Wanneer worden die proefopstellingen geplaatst?  Worden de ondernemers en de inwoners hiervan vooraf op de hoogte gesteld? Hoe lang blijven die opstellingen dan staan?