De recente cyberaanval op de haven van Oostende toont aan dat onze havens steeds vaker het doelwit worden van digitale sabotage. Hoewel de haven zelf aangaf dat er geen kritische data in gevaar kwam en dat de werking niet werd verstoord, illustreert deze aanval de kwetsbaarheid van onze maritieme infrastructuur.
Daarnaast waarschuwde Jacques Vandermeiren, CEO van de collega's van Port of Antwerp-Bruges, recent nog voor de stijgende dreiging van zowel cyberaanvallen als fysieke sabotages op kabels en installaties op zee. Volgens hem worden havens in heel Europa systematisch aangevallen, voornamelijk door actoren uit Rusland of naburige naties.
De economische gevolgen van cyber- en fysieke aanvallen op onze havens kunnen niet worden onderschat.
1. Welke concrete stappen heeft de haven van Oostende reeds ondernomen om de cyberveiligheid van onze havens te versterken, en hoe evalueert u de huidige staat van onze cyberveiligheid?
2. Hoeveel geregistreerde cyberaanvallen hebben er in de laatste vier jaar plaatsgevonden op de Oostendse havens?
3. Op welke manier wordt samengewerkt met de Vlaamse, federale en Europese instanties om de cyberveiligheid in onze havens te verbeteren?
4. Gezien de dreiging vanuit buitenlandse actoren, is er overleg met Defensie om de bewaking van onze havens en kritieke infrastructuur te versterken?